”Skåla för att bocken överlever julen”

När Gävlebocken är invigd och redo för nya pyromanförsök – vad passar bättre än att besöka stadens julfestligheter och samtidigt släcka törsten med en god öl eller två? Veckans ölställe är Terassen i Gävle.

Traditionen att sätta eld på Gävlebocken är så väl etablerad att det finns en restaurang vid namn Brända Bocken i staden. Om det är ett finurligt, festligt eller förfärligt namn på en krog låter vi vara osagt, men faktum kvarstår: den 16 meter höga halmbocken är en symbol för staden som blivit känd långt utanför Sveriges gränser.

Med bocken som draglok satsar kommunen stort på temat ”Julen börjar i Gävle” och anordnar ett rikt utbud av julkonserter, marknader och julbord för att locka till sig besökare från när och fjärran. Passande nog har staden har ett rikt utbud av krogar – och en av de mer trivsamma är Terassen Pub & Kök.

På håll ser den låga byggnaden vid Slottstorget ut som en fjällstuga, och innanför dörrarna råder en hemtrevlig atmosfär som påminner om ett vardagsrum – om ditt vardagsrum råkar ha en bar med 21 ölsorter på fat och ett hundratal öl på flaska det vill säga. Föredrar du whisky, rom eller calvados finns även där en hel del att välja på.

I matväg är utsvävningarna mindre överdådiga, en standardpubmeny som levererar det du förväntar dig, varken mer eller mindre. Tänk cheeseburgare, ribs och ryggbiff. Gott, men inget som skulle få Gordon Ramsay att slå en kullerbytta av lycka.

Det är ölen och whiskyn som är de verkliga stjärnorna här. Det fasta utbudet av fatöl är brett och varierat, från svenska stora stark-öl till tjeckiska pilser och hantverks-IPA. Utöver det så finns sex roterande gästöl på fat med tyngdpunkt på högt rejtade öl, gärna med tilläggen hazy, pastry och sour i namnen och stilbeskrivningarna. Listan över flasköl innehåller mer än hundra sorter, extra kul är att de generösa utbudet av öl i lite mer ovanliga ölstilar; barley wine, suröl och stout i både modern och traditionell stil samt klassiska belgoöl som De Ranke och De Struise. Märkligt nog finns inget bocköl på fat, vilket rimligtvis borde vara en given storsäljare – åtminstone nästa år när bocken förhoppningsvis återkommer till Slottstorget.

Gävlebocken är mest känd för sin något begränsade livslängd. Sedan urpremiären 1966 har den brunnit ner hela 30 gånger. Under samma period har den bara överlevt 19 ynka gånger. Trots det envisas Gävle med att varje år ställa upp den varje vinter. Men å andra sidan, vilken annan stad kan skryta med att ha en jultradition som både lockar nyfikna turister och lokala pyromaner som triggar internationell vadslagning?

Det är mysigt och puttrigt att sitta på Terassen. Tidigare år har gästerna haft första parkett under julen, med storslagen utsikt rakt ner mot den upplysta bocken. Men de senaste två åren har hela området varit belamrat av grävmaskiner och byggmaterial, då bygget av Agnes Kulturhus pågått i kvarteret. Bocken har därför tillfällig placerats på Rådhusesplanaden. Det är dock bara en kort promenad på sju minuter, så du kan lugnt njuta av en eller flera öl innan du strosar genom ett julpyntat Gävle för att beskåda bocken i all sin prakt.

I december när Gävle är ett inferno av julmarknader, julkonserter och andra juliga evenemang – är invigningen av Gävlebocken startskottet. Om du  lockas till Gävle i december är Terassen ett självklart stopp. Glöm då inte att skåla för att bocken överlever julen – eller åtminstone för att den klarar sig längre än förra året.

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.