SM-vinnarens öl jäser hos Nils Oscar

Magnus Vasilis utsågs till årets hembryggare under SM i Hembryggning som hölls i Linköping tidigare i år. Ett av vinstpriserna var möjligheten att brygga öl hos Nils Oscar i Nyköping. Något som skedde i slutet av september.

Magnus Vasilis segeröl i året SM i hembryggning var en sex år gammal oud bruin, bryggd med mjölksyrabakterier, något som ofta skrämmer – eller åtminstone ställer till problem för – kommersiella bryggerier. Därför valde upphovsmannen att brygga ett annat öl, även om vissa likheter med originalet finns.

– Det var ganska självklart att det skulle vara en brun öl för att knyta an till vinnarölet, och vi kom snabbt fram till att en klassisk amerikansk brown ale skulle passa. Det är en ölstil som hamnat lite i skymundan, men som jag och mina poddkollegor verkligen uppskattar, säger Magnus Vasilis.

Magnus syftar här på sin podd Hembryggning Halleluja, som han driver tillsammans med Sebastian Rutelin – samt undertecknad.

Magnus har tidigare arbetat som bryggare på Vega bryggeri och jobbar idag som produktionschef på Poppels. Han såg därför bryggningen som ett utmärkt tillfälle att göra ett poddavsnitt av, något han tror kan bli intressant för lyssnarna. 

– Visst, alla hade säkert hellre velat brygga själva, men tills dess kan de i alla fall få följa med oss och kanske lära sig något. Om det gör folk till bättre hembryggare vet jag inte, men jag tror definitivt att det blir underhållande att lyssna på.

Receptet skapades i samarbete med bryggarna på Nils Oscar. Magnus tog fram ett första utkast som han diskuterade med sina poddkollegor, och sedan kom bryggarna på Nils Oscar med feedback för att anpassa det till deras processer och råvaror.

 – Bryggeriet behövde egentligen inte ändra mycket, så receptet är till största delen Magnus och Hembryggning Hallelujas verk, säger Olle Sundberg, bryggare på Nils Oscar.

På frågan vad som är viktigast att tänka på när man brygger ett sånt här öl svarar Magnus Vasilis:

 – Balansen är nyckeln. Det ska finnas lätta rostade toner, bröd, choklad och klassisk amerikansk humle som cascade, centennial och simcoe. Humlen ska kännas tydligt utan att dominera allt för mycket, det här är ingen brun IPA. Malten ska också vara framträdande, men utan att få brända toner som i en Black IPA.

Magnus poddkollega Sebastian Rutelin är nöjd med att ha jobbat tillsammans med Nils Oscar:

 – Det var fantastiskt roligt! Vi blev varmt mottagna, och det känns som en ära att få vara en del av Magnus framgång. Nils Oscar har dessutom länge varit ett favoritbryggeri, säger han.

Även Nils Oscar är nöjda med samarbetet.

– Det är fjärde året vi brygger med SM-vinnaren, och vi är väldigt glada över samarbetet med Svenska hembryggarföreningen. Nils Oscar grundades av hembryggare, så det känns fint att knyta an till våra rötter. Det är också utvecklande för oss som bryggeri, då vi ofta får prova nya metoder eller ingredienser vi inte använder till vardags, säger Anna Källberg, marknadsansvarig på Nils Oscar.

Det nya ölet kommer att heta Brown Ale Halleluja och släpps i det tillfälliga sortimentet den 29 november.

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.