Bildspel
Bryggeriutbildningarna blir fler. Men en har visat vägen ensam under många år. Utbildningen i Ludvika är nämligen inne på 14:e året.
Till en början genomfördes utbildningen i Grängesberg, men numera håller man till i Ludvika.
– Jag var faktiskt med redan första året och då höll jag i en tappningsutbildning. På den tiden var det här en distansutbildning, säger Christian Åhman.
Sedan 2014 är han avsvarig för utbildningen som löper under tre terminer och innehåller en hel del praktik. Tanken är att studenterna ska få en bred grundläggande utbildning om ölproduktion och intresset har varit stort de senaste åren.
– Senast hade vi 230 sökande till 25 platser och vi har haft över 300 sökande. Det har definitivit inte varit svårt att få tag på folk till utbildningen, säger Åhman.
Studenterna tillbringar ungefär var fjärde vecka på plats i Ludvika för intensivveckor, och utöver det är det studier hemma som gäller.
Utbildningen är i första hand till för personer som vill byta karriär och hitta något annat att jobba med. Det är betyd och arbetslivserfarenhet som är viktigt i ansökningsprocessen.
– I bland är det lite trist att vi inte får gärna någon uppdelning, det vore kul med fler tjejer. Men den här gruppen har det varit lite fler tjejer i alla fall, säger Åhman.
Även om konkurrens nu ökar så har det hittills varit ganska enkelt att få jobb efter utbildningen. I den förra kullen gick 19 ut med godkända betyg och 16 av dom fick jobb i branschen. I den kull som nu studerar i Ludvika har ett antal studenter redan fått jobb på olika bryggerier runt om i landet.
Ett gäng med studenter går ut nu i maj och till hösten kommer det in ett nytt gäng i höst som är färdigutbildade årsskiftet 2020-2021.
– Det finns utredningar som visar att YH-utbildningar är bra på att få ut folk i arbetslivet. Det är också bra att det är mycket praktik. Då får man kontakter med företagen, säger Åhman.