Danish wild ale. Fast med amerikansk inspiration. Så kallar Ehren Schmidt ölen från projektet Mikkeller Baghaven som han nu leder i Köpenhamn.
Baghaven är det senaste projektet av Mikkeller i Köpenhamn och handlar om wild ale och fatlagringar. 20 januari är det premiär för det första ölet som tagits fram av Ehren Schmidt.
– Kvalitet kommer alltid att vara viktigare än kvantitet för mig, säger Schmidt.
Han är handplockad av Mikkeller för att sköta om satsningen på wild ale och kommer senast från San Diego-bryggeriet Toolbox.
Schmidt är född och uppväxt i Michigan, han studerade geologi men var samtidigt hembryggare och kände att han ville jobba med annat än just geologi.
2013 flyttade han till Kalifornien och ganska snabbt därefter fick han jobb på Toolbox.
– Jag kom in där när de hade varit i gång i sex månader. Jag fick göra saker på mitt sätt och vi gjorde en hel del kul på ganska kort tid. Jag fick experimentera och det gillade jag, säger Schmidt.
Besökte bryggeriet
Han kom i kontakt med Mikkellers grundare Mikkel Borg Bjergsö under 2016, då han besökte bryggeriet och bjöd in Toolbox till den stora ölfesten MBCC i Köpenhamn.
När det sedan dök upp planer för Baghaven var Ehren Schmidt en av de personer som Bjergsö var nyfiken på.
– Jag hörde att det fanns ett jobb och skojade med honom och frågade om det var öppet även för amerikaner att söka. Till slut löste det sig.
Ehren Schmidt landade i Köpenhamn den fjärde juli av alla dagar. Då hade han redan tidigare varit på plats för att bekanta sig med staden.
– Det var ett stort steg för mig, och min flickvän och våra hundar har flyttat med. Det var en unik situation och jag ville ta chansen, säger Schmidt.
Ganska snabbt påbörjade han arbetet med Baghaven där det nu finns 65 vinfat på vardera 225 liter och 12 foeders med en storlek som varierar mellan 3000 och 7000 liter.
– Jag kan tänka mig att vi kan producera cirka 2000 liter öl per månad i början. Sedan blir det säkert mer med tiden och vi ska göra en del fat för festivaler och inte bara flaskor. Men de flesta ölen kommer att säljas här på Baghaven, säger Schmidt.
Grundölen bryggs på Warpigs inne i Köpenhamn och transporteras sedan till Baghaven, som ligger på Refshaleøen, strax öster om centrala Köpenhamn.
Koll på hela processen
Schmidt ser det som en fördel att han varit med från början, och han har skapat ett laboratorium där han kan hålla koll på ölets utveckling.
– Jag gillar att ha koll på hela processen och nu blir ölen på det sätt som jag vill ha dom, säger han.
Han säger sig själv vara sin hårdaste kritiker och det kan ha sina sidor. Inte minst när det handlar om öl som ska ligga på fat ganska länge.
– Det kan vara svårt att sova i bland när man tänker på hur ölen ska bli, men jag har blivit mycket bättre på det.
Flera av ölen som ska tas fram på Baghaven är tänkta att återkomma flera gånger. Även det är en utmaning, då wild ales lever sina egna liv.
– Det kommer aldrig att bli exakt det samma, men vi kommer att komma nära, säger Schmidt.
20 januari är det alltså dags för premiär för det första ölet. Ölet har fått namnet Stevnsbær och är döpt efter en dansk typ av körsbär. Överhuvudtaget är målet att använda skandinaviska ingredienser när ölen ska smaksättas.
– Vi hoppas på att kunna hålla oss till det. Så vi får väl kalla ölen för danish wild ales, säger Schmidt.