Bildspel
Han driver både ett framgångsrikt bryggeri och en framgångsrik bar. Men Sören Parker Wagner är mest av allt tacksam för att få vara en del av en fantastisk community. En community som han är en viktig del av.
I grunden är den den danske ölprofilen utbildad lärare och har studerat brittisk historia, men passionen för öl tog ganska snabbt över även i hans yrkesliv. Han drar paralleller till samarbeten inom konst och författarskap, där samarbeten mellan profiler blivit vägvinnande för alla inblandade.
– Det känns som att jag jobbar med och umgås med artister. Jag är väldigt tacksam över att vara en del av ölbranschen, säger han.
Hans första kontakter med öl kom när han började att jobba som bartender på Lord Nelson i Köpenhamn för tolv år sedan. Det var under en tid när den danska ölrevolutionen var i ett uppbyggnadsskede, men han fick kontakt med flera personer som blivit stora profiler i ölvärlden. Mike Murphy, nu på Lervig, och Shaun Hill, som står bakom Hill Farmstead, brukade hänga i baren.
– Mitt intresse för öl växte och jag kände att jag ville antingen brygga öl eller skriva om öl, säger Sören Parker Wagner.
Bryggde med Shaun Hill
Det blev det förstnämnda och han kunde inte ha fått en bättre introduktion till bryggaryrket. 2007 började han nämligen att jobba som bryggare på Nörrebro Brygghus, där Shaun Hill var huvudbryggare.
Under en tid kombinerade han sina studier med både bryggarjobbet och bartenderjobbet i Köpenhamn, och samtidigt fanns det tankar på att göra något mer. Han ville ha sitt eget öl och sitt eget varumärke.
Det resulterade i Croocked Moon, ett varumärke som inte längre existerar.
– Vi gjorde en hel del bra, men hade också några dåliga erfarenheter av att kontraktsbrygga. Det är trist och skadar din stolthet när ölen du står bakom inte bli bra, säger Sören Parker Wagner.
Under resan med Croocked Moon hann han också med att bli delägare i populära Köpenhamnsbaren Fermentoren. Där precis som i de andra projekten jobbar han tillsammans med kollegan Jay Pollard.
2015 var det dags att starta Dry&Bitter och det bidrog i sin tur till att CroockedMoon försvann.
Exporten går bra
Nu är det alltså Dry&Bitter som gäller och sedan starten 2015 har det gått riktigt bra. I dag jobbar sex personer på bryggeriet och ölen säljer bra både i Danmark och i utlandet.
– England och Italien är de bästa exportländerna så här långt, Italien har gått bra nästan hela tiden sedan starten.
Men målet är att nå ut längre bort än så. Australien, Sydamerikan och Asien är marknader som lockar.
– Jag vill göra öl som klarar av att resa bra. Jag vill brygga öl som har en bra balans, säger Sören Parker Wagner.
Ambitionerna med internationell försäljning har också tagit honom ut på en hel del resor. Sören Parker Wagner har blivit en viktig länk i den community som finns mellan craft beer-bryggare runt om i världen. Men själv säger han att han mest av allt är nöjd och stolt över att få jobba med så många begåvade människor.
– Jag gillar att samarbeta. När jag brygger collabs så lär jag mig saker och jag hoppas att de jag brygger med också kan lära sig något. Det är en fantastiskt komplimang när bryggerier som gör bättre öl än vi gör vill jobba med oss och gillar det vi gör.
Resorna lär fortsätta och den vänskapliga tonen mellan olika bryggerier är en viktig del när det gäller att nå ut till fler öldrickare.
– Jag får åka på häftiga festivaler och träffa underbara människor. Vem skulle inte vilja ha det så, säger han med ett stort leende.
Hans framtidsplaner innefattar bland annat att brygga betydligt mycket mer suröl. Och att flytta från stadspulsen i Köpenhamn.
– Jag skulle vilja bo på en gård. Och vem vet, kanske kan det bli ett bryggeri där också.