Socialminister Lena Hallengren har spärrat honom i sociala media. Men Jugge Hasselqvist på Oliver Twist tänker inte ge sig. Nu har det han beskriver som en cirkus pågått i ett år.
Han har åsikter och han är inte rädd för att framföra dom. Jugge Hasselqvist är en av delägarna till klassiska Stockholmsbaren Oliver Twist och har jobbat i restaurangbranschen sedan 1987. Det handlar då om 34 år.
– Jag har inte varit med om något liknande, det finns inget att jämföra med. Det var en jäkla panik inför rökförbudet som infördes för ett antal år sedan, men det blev ju ingenting av det, säger han.
I ganska exakt ett år har han och alla andra krögare haft restriktioner att förhålla sig till. Det började med att säkra avstånd, blev sedan alkoholstopp vid 22.00 och därefter 20.00.
– 50 000 jobb har försvunnit på barer och restauranger, det kommer att slå hårt mot samhället. Finns det inga företag så finns det inga jobb, och därmed ingen välfärd.
Under året har han inte tvekat att framföra sina synpunkter i sociala media. Det har bland annat lett till att socialminister Lena Hallengren (S) spärrat honom på både Twitter och Instagram.
– Jag har skrivit ett par gånger att hon borde avgå, men framför allt vill jag få till en diskussion. Jag klarar inte av att vara tyst om de orättvisor som finns utan att vi får komma till tals. Vet man inte hur en restaurang fungerar får man se till att lära sig om man är ansvarig politiker, menar Hasselqvist.
Hans argument är många. Han pekar på att restaurangerna hela tiden haft de hårdaste kraven och även varit de som skött sig bäst.
– 98 procent av alla restauranger har skött sig perfekt, då får man straffa de som inte skött sig istället för att straffa alla. Man låser inte in 10 000 personer i fjällen bara för att en person åkt dit med viruset i kroppen.
Dessutom hävdar han att finansminister Magdalena Andersson prat om historiska stöd är en charad och att de så här långt inte ens synts till. Stödet menar han är inte alls anpassat efter restaurangbranschen, där många jobbar deltid och oregelbundna tider.
– Det var fruktansvärt när ansvariga politiker pratade om att stöden tar tid för att man måste veta att pengarna inte går till vapen och sprängmedel.
För Hasselqvist och många andra krögare har det varit en självklarhet att följa gällande regler, även om det under det senaste året blivit svårare att se logiken.
– Krögarna är förbannade men också uppgivna. Många är nära konkurs. Jag känner en oro för vilka det blir som öppnar nya krogar när dagens ställen försvinner. Det lär inte vara finansierat av bankerna i alla fall.
Han hoppas ändå att vaccinet ska kunna ges till svenskarna snabbt och att det värsta ska vara över till sommaren. Men några garantier finns förstås inte för det. I stället ser han ännu tuffare tider komma.
– På torsdag ska de komma nya besked. Jag skulle inte bli förvånad om regeringen stänger ner restaurangerna men tillåter take away. Då slipper de ersätta oss för att vi har stängt, trots att vi i princip haft näringsförbud länge nu.