Traditionalisterna må rynka på näsan, och en del ölnoviser kanske förbryllat undrar vart de egentligen har hamnat. Men har du ett öppet sinne och en lekfull nyfikenhet i behåll, är chansen stor att du finner ölhimlen på Södermalm. Veckans ölställe är Omnipollos hatt i Stockholm.
I snart tio år har Omnipollos hatt att lockat världen till Stockholm. Initialt av den enkla anledningen att det här var platsen i världen där det enklast gick att få tag på Omnipollos öl. Då var Omnipollo fantombryggare, idag har de också ett eget bryggeri, fler egna barer och ölen går betydligt enklare att få tag i, åtminstone i Sverige. Trots det är trycket på hatten (som baren kallas) på Hökens gata på Söder lika stort. Konceptet, hajpen, publiken och miljö är helt intakt. Och så lär det fortsätta, för här finns ingen anledning till förändring.
Precis som med det mesta runt Omnipollo är detaljerna en viktig del av helheten. Rent visuellt är de ofta på en nivå som gör att man ser dem – om man vill, eller om man letar. Du kan absolut besöka Omnipollos hatt och kort och gott noterar de immiga fönsterrutorna, elden i ugnen, att det pratas alla språk och man troligtvis behöver vänta en stund på sittplats. Du kan rentav vara där flera gånger innan detaljerna börjar uppenbara sig. Men när de väl tittar fram, tar de heller inte slut. De munblåsta silverkulorna i taket är till exempel perfekta för att samla hela sällskapet i en spektakulär selfie. Tallrikarna, liksom vissa kakelplattor vid kök och toalett, har vackert handglaserats av en konstnär. Möblerna är specialdesignade i klatschiga färger. Ta en titt på mönstret i golvet eller varför inte de vackra ölkranarna och fundera på vad de föreställer? I den lilla baren är varje pinal omsorgsfullt specialdesignad på ett sätt som förstärker snarare än att de stjäl uppmärksamheten från det som de flesta faktiskt är här för – öl och pizza.
Ölen är till stor del signerad Omnipollo själva, de flesta bryggda ett par kilometer bort i Omnipollos kyrka. Bland de få undantagen syns ofta de nära samarbetsbryggerierna Närke Kulturbryggeri och Dugges – och förstås många av de globala collabsen. Pizzan ansvarar gänget bakom Pizza Hatt för. Sinnena fortsätter att jobba besöket igenom. För pizzan är lika vacker som god – toppingarna ovanliga utan att vara konstiga. För ölbesökarna är pizzorna en stor bonus, liksom ölen blir för pizzabesökarna. En del köper med sig, andra njuter på plats. Ölen däremot, förtärs uteslutande på plats, och har du inte nog att titta på bör du nu slänga ett öga på de andra gästerna. För säg en annan plats som ölen dissekeras på sättet som den görs här? Vad har egentligen smaksatt stouten? Hur dricker man ett öl som till hälften består av ölglass? Hur mycket humle kan ett öl smaka? Och vad är dagens status på pilsnerskummet?
Glaset i ena handen och mobilen med incheckningsappen redo i andra (inte konstigt man missar inredningsdetaljerna) är en typisk syn. Många små glas öl blir det… Bland besökarna finns alltid de som aldrig varit här, och många behöver mer vägledning här än i någon annan ölbar. Och så finns gästerna som vet exakt vad de vill ha. Alltså exakt. Har de till och med lagt undan en flaska? Gästvariationen är slående, unga och gamla, ölnördar och nybörjare. De enda som egentligen saknas runt bardisken är de klassiskt skolade öldrickarna som trivs bäst inom sina egna ramar. Men frågan är om de verkligen saknas? Låt oss istället glädjas åt att detta är stället för alla andra. En modern klassiker, unik i sitt slag, som med ett egenproducerat spjutspetssortiment får gäster att vallfärda och stockholmare att utvecklas. Dessutom är det här en plats som föder nya öldrickare. En plats man oavsett preferenser vill vara på. En plats som förr eller senare ser till att du har öl i glaset.
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.