Det är många som efterfrågar det, så nu satsar Stockholm Brewing på att göra en rad öl certifierat glutenfria.
Ett par öl har redan kommit ut på marknaden. Olly Bartlett på Stockholm Brewing berättar att de började med folköl.
– Vi har två öl ute, Piccolo, en variant på vår italienska starkölspilsner, och Östermalmspilsner, säger han.
Nu har bryggeriet glutenfria starköl på gång också. En ekologisk lager kommer om ett par veckor och sen dyker det upp en single hop pale ale med nelson-humle i början av nästa år.
Det är främst de lättare ölen som är aktuella, men halvt på allvar, halvt på skoj nämner Olly även andra öl.
– Jag har en känsla av att våra lagrade öl i källarserien också har låga halter av gluten, vi kanske skulle testa dem med …
Olly säger att många av Stockholm Brewings öl redan innan varit låga i gluten. Nu tillsätts ett enzym och varje batch kontrolleras på ett labb i tjeckien innan försäljning för att garantera tillräckligt låga halter av gluten för att få kallas glutenfria.
Motivet till att göra öl glutenfri är kommersiellt. Olly menar att det finns få hantverksbryggerier som gör det idag.
– Folk frågar efter glutenfritt på krogar och barer och eftersom våra öl redan hade lite gluten kan vi lika gärna göra det officiellt.
– Men det är inte bara för dem som är glutenintoleranta. Det är många som väljer bort gluten av livsstilsskäl också. Vi ska göra väldigt god öl för alla, men med mindre gluten. Om inte annat kan du ta en extra slice av pizzan då …