Stopp för folköl – nu överklagas beslutet

Hans Skan, här tillsammans med Johan Eklund, har överklagat Karlskoga kommuns beslut att stoppa folköl via REKO-ringar. Foto: Peter Lindh.

Försäljningen av folköl stoppades. Men när en kommun säger nej säger andra ja. Nu vill Wermlands Brygghus veta vad som gäller och överklagar beslutet till Förvaltningsrätten.

 

Det är via så kallade REKO-ringar som det är otydligt vad gäller folkölsförsäljning. För Wermlands Brygghus blir det extra tydligt att lagen är otydlig. Folkölsförsäljningen har nämligen stoppats i Karlskoga medan den tillåts i Karlstad.

– Det är konstigt med en lag som tolkas så olika i olika kommuner. Det är märkligt att det ska spela roll var man bor och verkar i landet, säger Hans Skan på Wermlands Brygghus.

Nu har bryggeriet, med stöttning från Sveriges Oberoende Småbryggerier, överklagat Karlskoga beslut till Förvaltningsrätten. Målet är att få ett beslut som sedan ska kunna vägleda alla kommer till att göra likadant.

– Karlskoga har till och med hotat med polisingripande om vi säljer folköl på det här viset. Vi tycker att det är konstigt, det vore ju bara vara nyttigt att folk dricker folköl istället för starköl, menar Skan.

Även Kristinehamn, där Wermlands Brygghus har sin verksamhet, har sagt nej till folköl via REKO-ringar, men där har man möjligheten att sälja sina öl från bryggeriet istället.

– Där är lagen glasklar, menar Skan.

REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder. Konsumenter och producenter på en ort går samman och startar en REKO-ring där råvaror och produkter säljs direkt från producent till konsument.

Men när det gäller alltså folköl är det alltså oklart vad som ska gälla, Hans Skan berättar att det även är tillåtet med folköl i REKO-ringar i Sunne, medan Torsby säger nej.

Förvaltningsrättens beslut blir nu ett sätt att få kommunerna att agera på samma sätt.

– Vi har valt att driva det här vidare för att få ett juridiskt beslut. REKO-ringarna är ett bra sätt att kunna nå ut med lokalproducerade produkter, inte minst i coronatider, menar Skan.