Stora kedjor kräver snabb ersättning

Helena Ahldén, VD för Harrys, är en av personerna som kräver snabba pengar från staten. Foto: Pressbild.

Regeringen sviker en hel bransch på ett närmast oförlåtligt sätt. Det menar företrädare för flera stora restauangkedjor och bryggerier i landet och man kräver ersättningar nu.

 

Det är bland annat Harrys, Pinchos och O´Learys, samt Sveriges två störta ölproducenter, Spendrups och Carlsberg som står bakom en Novus-undersökning där svenska folket visar att det finns ett stort behov av restauranger i vårt samhälle.

Samtidigt pekar man på att regeringen inte ställer upp för branschen när den behöver det som mest. Mellan 1 januari och 11 februari gick 108 restauranger i konkurs eller tvingades till rekonstruktion.

– Majoriteten restauranger har inte fått någon ersättning utbetald sedan augusti, det är alltså sju månader utan finansiell kompensation. Det tycker vi är fullkomligt orimligt. Vi förstår att restriktioner är nödvändiga men att de stöd som ska hjälpa oss överhuvudtaget inte når ut är näst intill oförlåtligt och ett stort svek mot en hel bransch, säger Helena Ahldén, VD på Harrys och talesperson för den sammanslutning av restauranger som kräver svar från statsministern.

Man menar att ärendet flyttas runt mellan näringsminister Ibrahim Baylan och statsminister Stefan Löfvén och att det tagit alldeles för lång tid att agera. I Novus-undersökningen visar det sig bland annat att 82 procent av de svarande menar att restaurangbranschen är viktig för att skapa jobb, inte minst för ungdomar och utlandsfödda. 39 procent av personerna i undersökningen är i dag oroliga för att en närliggande restaurang ska gå i konkurs innan krisen är över.

– Jag kan inte understryka nog hur viktig vi anser att besöksnäringen är för Sverige, och för alla de människor som det sysselsätter – och skattebetalarna håller med, det visar de här siffrorna. Det här är en allvarlig situation utan dess like och vi kräver konkreta och kraftfulla åtgärder nu, annars kommer vi att fortsätta att se konkurs på konkurs, där både arbetstillfällen och livsverk förgörs, fortsätter Helena Ahldén.

Här är svaren från enkäten som genomfördes av Novus. 1002 personer svarade på frågorna.

– Nära två av tre (63%) tycker det är viktigt att det finns restauranger där man bor.
– Fyra av tio (39%) är oroliga att närliggande restaurang kommer gå i konkurs.
– Drygt åtta av tio (82%) anser att restaurangerna är viktiga ur ett sysselsättningsperspektiv.
– Mer än hälften (54%) tror att restaurangbranschen haft möjlighet till korttidspermittering med hjälp av statligt stöd. Drygt en av tre (35%) tror att restaurangbranschen fått omställningsstöd.
– Drygt åtta av tio (82 procent) tycker det är rimligt att vänta 3 – 4 månader att få stöd utbetalt av staten, varav en av två (55%) tycker att det är rimligt att vänta 1 – 2 månader.