Största humlegården vill utöka rejält

Bildspel

Bild 4 av 11

Svenska och tyska humlesorter fokuseras det på i Kornheddinge.

Inom kort ska 600 kilo humle ha skördats på Sveriges största humleodling. Men det finns planer på att låta satsningen växa rejält.

Det är i skånska Kornheddinge som Sveriges största humleodling har växt fram. Cirka 1500 plantor finns det i dagsläget och där växer såväl svensk som tysk humle.

– Inom de kommande åren har vi planer på att växa rejält. 1,5 hektar finns det som vi kan växa på och det skulle innebära uppemot 6000 plantor, säger Magnus Jönsson på gården.

En av anledningarna till satsningen är den investering som gjorts på ett stationärt tröskverk. Det hämtades från Tyskland och kan fixa hela skördeprocessen betydligt snabbare än vad som varit fallet tidigare.

Hela resan började 2015 och då planterades det tre humleplantor på gården.

– Vi ville göra ett öl med råvaror som var egenodlade till 100 procent. Sedan bestämde vi oss för att satsa mer och nu är det en helt annan efterfrågan på svensk humle, säger Jönsson.

Under de första åren var det däremot inget jätteintresse. Det fick familjen på gården att börja brygga öl under namnet Kornheddinge BryggeriKompani.

– Vi ville visa att det gick bra att göra öl med svensk humle. Nu är betydligt fler intresserade, säger Jönsson.

Den som vill satsa på humleodling behöver ha lite tålamod. Det tar nämligen upp till fem år innan plantorna ger full skörd. Men det blir ändå en del kottar tidigare.

– Vi har satsat mest på tyska humlesorter, de passar bra i Skåne. I dagsläget är cirka tio procent av humlen vi odlar svensk, säger Jönsson.

Det här året har bjudit på ett ganska bra väder för humlen. Då finns det möjlighet att odla fler humlesorter, men när vädret är sämre kan man tappa en hel del skörd på att välja fler sorter.

– De svenska humlesorterna är mer stabila och anpassade för vårt klimat.

Cirka tio procent av skörden går till den egna ölproduktionen, resten av humlen säljs till olika bryggerier. Ett viktigt steg förförsäljningen var investeringen i en pelletsmaskin.

Humleplantorna växer rejält under året och når uppemot åtta meter. Det går åt en hel del tid till att binda upp plantorna i takt med att de växer. Dessutom behöver man hålla koll så att löss och andra skadedjur inte förstör skörden.

Intresset för svensk humle är alltså på snabb frammarsch, men fortfarande bryggs det till allra största delen på utländska humlesorter även på svenska bryggerier. Magnus Jönsson menar att det krävs jobb med att förädla den svenska humlen för att göra den mer intressant

– Humlen har inte förädlats sedan 50-talet och det har hänt en hel del sedan dess. När det gäller andra grödor skulle vi inte ens tänka på att odla sådant som inte utvecklats under så lång tid. Där ligger vi efter, säger Jönsson.