Subbe Bryggeri, som i dagsläget är lokaliserat på Johnssons gård sydöst om Varberg, flyttar i vår in i större lokaler mer centralt i Varberg. Flytten går från en lantlig omgivning till ett industriområde, till en lokal som blir mer anpassad till bryggeriets verksamhet.
– Vi vet inte exakt när flytten sker men lokalen ska inom kort börja anpassas med ventilation, golv, avlopp och så vidare, så vi hoppas kunna börja flytta in under våren och ha full produktion innan sommaren startar, säger bryggaren Martin Sunesson.
Enligt Martin Sunesson blir fördelarna många i och med flytten. Bryggeriet kommer att kunna producera större volymer utan att öka arbetstiden, dessutom blir det en bättre arbetsmiljö och enklare logistik. De räknar också med att kunna frigöra mer tid till sälj och administrativt arbete.
– Vi har under en längre tid lidit av att vi har en underkapacitet, särskilt under sommarmånaderna där vi ibland får tacka nej till kunder. Det är framför allt våra lageröl som säljer mycket under sommaren och vi har svårt att hinna med att producera dem, då de behöver lite längre tid på sig att bli riktigt fina. Vi har även behövt jobba orimligt mycket under just sommarmånaderna med arbetstider upp till 16 timmar om dagen sex–sju dagar i veckan men trots det ändå inte varit i närheten av att möta efterfrågan, säger Martin Sunesson.
Subbe Bryggeri siktar även på att kunna få en jämnare försäljning i hela landet. Idag säljs nästan allt bryggeriet tillverkar lokalt. Efter flytten hoppas de att kunna utöka sitt sortiment på Systembolaget utanför Varbergsområdet, med fler släpp i olika sortiment.
– Som det är nu så kan vi endast fokusera på resten av landet under vår lågsäsong vilket gör att vi inte riktigt kan få den kontinuitet som vi vill ha i vår försäljning och i kontakten med våra kunder utanför det direkta närområdet.
I samband med flytten kommer Subbe även att uppgradera bryggeriet. Först och främst med ett större bryggverk på 20 hektoliter med fyra grytor, vilket gör att de kan brygga upp till 80 hektoliter under två arbetsdagar. Redan idag brygger man två gånger om dagen, men man kan inte påbörja följande bryggning förrän man är helt klara med den första, vilket innebär att bryggdagen blir 12 till 14 timmar lång. Något man i fortsättningen hoppas kunna slippa.
– Större jäs- och lagringstankar kommer också att köpas in samt en burklina. Vi hoppas även kunna anställa en restaurangsäljare framöver, samt någon som kan avlasta i bryggning och buteljering, avslutar Martin Sunesson.
Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.