Det var med viss bävan, men till slut gjorde Juha Välitalo på Wapnö Gårdsbryggeri det ändå: bryggeriets första vildjästa öl.
Juha kom i kontakt med hembryggargruppen Hyss Brewing Company via Facebook och det var medlemmarna i den som triggade honom att göra en suröl.
– Jag tyckte att det var hemskt att ta in det på ett bryggeri, men vi har kokat vörten normalt och sen hanterat det utomhus, berättar Juha.
Exakt vad det handlar om för jäststammar och bakteriekulturer vet inte ens Anders Jansson på Hyss. De har odlat upp bottensatsen från olika kommersiella suröl och fått fram tolv som de var nöjda med.
– Vi vet bara vad vi ser när vi jäser och det finns bakterier och en stallighet från brettjäst med.
– Vi har bryggt dem i mindre skala och de som blev bra tog vi med oss till Wapnö, säger Anders.
Av den ursprungliga vörten har det blivit tolv olika öl på totalt 400 liter, alla med namnet Rosetta gör Hyss i kombination med en siffra.
– Vi tar våra namn efter våra kor och Rosetta passar en suröl.
Var hon en väldigt sur ko?
– Haha, det kan ha varit så … Nej, hon var säkert inte jättesur. Jag älskar de här korna.
Ölen har jäst och lagrats i ett och ett halvt år, en del av dem dessutom med bär det senaste året.
– Bären kommer från ett närliggande företag och vi har bollat lite fram och tillbaka, bland annat har vi gjort en som liknar vår kettle sour med hallon svartvinbär och lingon, även om det är mindre mängder i den här.
Ölen kommer bara att finnas i anslutning till provningar och på krogar. Just nu är Rotundan i Halmstad klar, men fler ölställen är på gång, enligt Juha.
Dessutom verkar han fått mersmak för vildjäst och börjat snegla på några gamla tankar som står utan uppgift.
– Det är två tankar på 800 liter som inte jobbar alls, så det skulle vara kul att börja med dem. Men då måste jag ha ett rum som fungerar bra för ändamålet, och det hinner jag inte fixa innan sommaren är slut.