Den här veckan får Simon Sjöbom berätta om sin hembryggning.
Namn: Simon Sjöbom
Ålder: 30
Hembryggare sedan: 2020
Varför började du som hembryggare och hur började det?
–Jag har spanat på bryggning i säkerligen tre fyra år och tidigt 2020 tog jag steget att pröva brygga ett färdigt kit. Det blev inte jättebra …
– Så jag ville göra det bättre och gjorde ett annat recept. Därefter har jag faktiskt nästan bara gjort egenkomponerade recept med, om man får säga så, god framgång.
Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka?
– Jag har barn varannan vecka och jobbar ett butiksjobb med skiftande tider så tiden blir lite som det blir. Men varje dag så är det alltid nått som händer. Jag brygger en till tre gånger i månaden minst. Många vänner, mycket öl.
Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– Att inte vara i vägen för min sambo. Håller på bygger en bättre plats i garaget för att brygga på.
Vilket av dina öl är det bästa du bryggt?
– Det måste vara min california lager som blev så trevlig att 19 litersfatet tog slut på rekordtid.
Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– Oh, antingen Omnipollo Noa eller IPA no.12 från Collective Arts. Två stora favoriter.
Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?
– Man går ju i tankarna då och då. Nån öl på den lokala stammispuben vore häftigt.
Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Läs på, lyssna på andra, pröva dig fram och hör av dig till lokala bryggerier för studiebesök.
Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– Varit skonad från det mesta. Men måste varit när en laddning ipa hade börjat tryckas ut pga hård och lång kallkrasch.
Antingen eller …
Ljust eller mörk: gillar båda, men ljust.
Kastrull eller bryggverk: bryggverk
Flaska eller fat: fat, fast flaska är trevligt
Pub eller hemma: gillar pub då man kan bläddra bland ölen.
Session eller imperial: imperial
Surt eller beskt: beskt
Reinheitsgebot eller Omnipollo: omnipollo