Namn: Andreas Emilsson
Ort: Bredaryd
Ålder: 43
Varför började du som hembryggare och hur började det?
– Oj, jag tror första gången jag bryggde var ett cooperskit runt 1998-99.
– En stout vill jag minnas att det var. Det väcktes nog ett intresse där och då men det var inte förrän sommaren 2018 som svärfar Janne väckte idén till liv igen. Han har i många år velat brygga sin egen öl men tiden har inte riktigt funnits där.
– Så sommaren 2019 bestämde jag mig för att om inte svärfar hinner, då löser jag det åt honom. Jag köpte ett startkit från hembryggeriet och började med en suröl.
– Inte det smartaste draget då man bör börja med något enklare än en suröl. Hur som helst så blev den en flopp. Men jag gav inte upp. Jag köpte på mig lite litteratur och började följa David Heaths kanal på youtube om hembryggning. Istället för att bli avskräckt av surölen, så gav jag mig på en ale och den gick hem hos svärfar så det är återkommande recept hos oss numera.
Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka?
– Jag skulle gissa på att jag lägger mellan 5-10 timmar i veckan. Vi renoverar huset just nu så jag brygger så fort tillfälle ges.
Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– Det svåraste när man börjar brygga, det måste vara att skapa en rutin. Gör ett protokoll, lägg till punkter etc när du kommer på dom. Bocka av dom när du brygger.
Till exempel så skaffade jag mig en vit rock som jag alltid har på mig när jag brygger, inte för att det är skitigt utan för att jag ständigt skall påminnas om renlighet, hygien och
– Sen är det klart att bryggningen i sig kan vara svår men många ggr handlar det om handhavande.
– Vilket av dina öl är det bästa du bryggt?
– Det är nog min lageröl på magnum, saaz och svärfars egenodlade humle. Vi har inte tagit reda på vilken sorts humle det är men vi undersöker möjligheterna att typbestämma den.
Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– Oj, den där är svår. Jag är ju extremt kräsen på både gott och ont men om jag måste välja en så måste det bli Radio The Mothership som Collective Arts i Kanada tillverkar.
En helt makalöst god öl.
Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?
–Jag började ju med detta för svärfars skull så att starta eget bryggeri känns långt bort om inte omöjligt. Jag gillar hembryggning nått ofantligt mycket, men att skala upp produktion
och sälja det tror jag inte är något för mig. Men man ska aldrig säga aldrig. För mig är det mer en avkoppling att gå ner i källaren, slänga på en bra skiva och brygga.
Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Ta allt du läser på sociala medier med en nypa salt. Det finns otroligt många duktiga hembryggare i Sverige som man kan lära sig ofantligt mycket av men det finns oxå mycket information som inte stämmer. Börja med en bok om hembryggning (till exempel Gustav Lindh – Brygga Öl) Lär dig förstå processen av mäskning, kok med mera. Krångla inte till det i onödan. Köp ett startkit och brygg på spisen i kastrull.
– Men här vill jag starkt rekommendera att inte köpa något kit på mindre än tio liter. Tio liter är inte mycket det heller men precis lagom att börja med.
Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– Oj, haha. Jag köpte mig en Digiboil från Kegland och första bryggningen på den blev inte riktigt som planerat. För det första hade jag köpt en begagnad kylspiral som visade sig vara allt annat än tät och den ena anslutningen var kass så den kasserades.
– Jag fick alltså låta vörten svalna i bryggverket över natten. Inser då dagen efter att jag glömt humlepåsarna i bryggverket. Den ölen blev ganska humlig om man säger så. Dock så fick den högt betyg av svärfar, även efter att jag berättat om fadäserna under bryggningen.
– Sen har det ju alltid dykt upp små missar här och där. Till exempel räknat fel på protafloc så man får en sån där fin hinna i jäskärlet.
– Jag minns också nä jag kom hem från jobbet och gick ner i källaren och kände öldoft, anade oråd och mycket riktigt så hade jäskärlet sprungit läck.
Antingen eller …
Ljust eller mörk: Ljus
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk
Flaska eller fat: Flaska
Pub eller hemma: Hemma
Session eller imperial: Imperial
Surt eller beskt: Beskt