Sveriges Bryggerier jobbar mycket med att få bort den omfattande gränshandeln av alkohol. Men det är svårt att nå fram.
– Vi har en tradition i Sverige att inte diskutera jobbiga frågor, säger vd Cecilia Giertta.
Under måndagen gjordes ännu ett utspel av Sveriges Bryggerier. Rapporten ”Så in i Norden olika” pekar på problemen med gränshandeln av alkohol, och lyfter fram enorma skillnader i skatter mellan olika länder.
Norges ölskatt är till exempel nästan sex gånger högre än i Danmark. Och en Carlsberg Sort Guld är 337 procent dyrare i Sverige jämfört med i Tyskland.
– Det mest effektiva sättet att stoppa smugglingen är att minska prisskillnaderna. När smugglingens höga vinster försvinner så försvinner också verksamheten, säger Cecilia Giertta.
Hon pekar också på att gränshandeln gör det omöjligt att veta hur mycket svenskarna faktiskt dricker. Samtliga tio kommuner som har lägst försäljning ligger till exempel i Skåne, nära Danmark och Tyskland.
– Vi är stolta över svensk alkoholpolitik i stort. Det är bra med kontroll och vi vill inte släppa allting fritt, säger Giertta.
Samtidigt tycker hon att det är svårt att nå fram och få till en diskussion om de olika alkoholpolitiska frågorna.
– Alkoholskatten är en viktig inkomstkälla oavsett vilken regering vi har. Det finns ingen vilja att diskutera alkoholpolitiken, säger hon.
Giertta berättar att flera kommunalråd, inte minst från Skåne, har kontaktat Sveriges Bryggerier och ställt sig bakom deras jobb med att få bort eller i alla fall minska gränshandeln. Men längre än så är det svårt att komma.
– Sverige har blivit ett stort ölland och vi borde vara stolta över det. Ungefär som Italien och Frankrike är stolta över sina viner.