Svensk hantverksöl intar London 

Pelle Frost och Mikael Dugge Engström har åkt till England för att representera svensk hantverksöl. Bland annat står Londons största ölfestival och en epokgörande bar på schemat.

Det är en blandad kompott svensk hantverksöl som Pelle Frost har med sig i bagaget på resan till England. Redan imorgon, onsdag den 7 augusti är det dags för en tap takeover på The Rake i London, där Pelle Frost representerar de svenska bryggerierna O/O Brewing, Ten Hands Brewing, Shapes & Objects, Beerbliotek, Pine Ridge Brewery och All In Brewing. The Rake, en liten pub vid Borough Market, var en av Londons första barer som fokuserade på modern hantverksöl från utlandet samt den nya generationen av brittiska bryggerier.

– The Rake är en klassisk ölpub, som var superviktig när craft beer tog fart i England och Europa, säger Pelle Frost. Förut var det ett måste när man besökte London – och det är fortfarande en riktigt bra ölbar, så det är kul att vi får ta med oss svenskt öl dit.

Pelle Frost, som sedan 2013 har varit drivande bakom ölfestivalen All In Beer Fest i Göteborg har spelat en stor roll i den svenska ölvärlden. Han har startat flera ölkrogar, inklusive Brewers Beer Bar i Göteborg och även grundat kontraktsbryggeriet All In Brewing. Utöver gästspelet på The Rake kommer han att delta i London Craft Beer Festival den 9–10 augusti med öl från O/O Brewing, Ten Hands, Beerbliotek och All In Brewing. Festivalen, som äger rum på Londons Tobacco Docks, är stadens största och samlar 16 000 besökare som får prova 800 olika ölsorter från ett hundratal bryggerier, samt njuta av street food och musik.

– Alla bryggerier är underbemannade just nu och skickar inte folk på utländska ölfestivaler, därför representerar jag flera svenska ölmärken under helgen. Eventuellt får jag också med mig några kompisar som hjälpt på All In Beer Fest, säger Pelle Frost.

We Are Beer arrangerar flera populära festivaler runt om i Storbritannien, inklusive London Craft Beer Festival som startade 2013. Greg Wells, en av arrangörerna av We Are Beer, ville göra något som bidrog till craft beer-intresset i landet.

– Vi vill inkludera alla i vår festival. Bryggare, nördar och även de som inte dricker öl så ofta. Vi gillar hela den här communityn, säger Greg Wells.

Greg Wells har tillsammans med Pelle Frost och Andreas Fält, en svensk bosatt i Leeds, arbetat för att säkra svenskarnas medverkan på festivalen. I utbyte kommer We Are Beer ta med sig brittisk hantverksöl till All In Beer Fest i Göteborg i oktober. 

Även Dugges Bryggeri från Landvetter deltar vid London Craft Beer Festival.

– Det är Mikael Dugge Engström som åker till London, precis som förra året. Han tar med en go’ mix mellan olika stilar, några trotjänare och lite mer exklusiva one-off’s. Vi försöker åka till alla We Are Beers festivaler varje år och vet att deras arrangemang håller hög klass, därför är förväntningarna som vanligt höga. Det kommer alltid mycket folk med en bra mix mellan ölentusiaster och nybörjare på craft beer, säger Ola Dugge Engström.

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.