Bildspel
En hel del Stockholmsbryggare ville vara med och diskutera svensk humle.
Intresset för svensk humle ökar. Ett 30-tal personer samlades i fredags för att diskutera svensk humle med bland annat Tony Johansson.
Kvällens arrangerades av Humlegårdens Ekolager och Johansson var inbjuden i egenskap av ordförande för Svenska humleodlareföfeningen.
Tony Johansson, som själv är humleodlare och hembryggare, berättade om var svensk humleodling befinner sig idag, vilka utmaningar som finns och hur han ser på framtiden. Föreningen har idag 57 medlemmar av varierande storlek. En del har odlingar på ett par tusen plantor medan andra har ett tiotal störar.
-Vi odlar en mix av de gamla svenska sorterna och en del förädlade svenska sorter. Korsta, Hulla Norrgård är vanligast. Men sedan följer Näs och Mauritz 85. Men det finns ytterligare mer intressanta sorter som vi håller på att undersöka. Det odlas också en del sorter som inte har fått namn som har hittats lokalt på olika orter i Sverige, sade han.
Svenska humleodlingar är fortfarande i en väldigt tidig fas där olika arter och metoder testas för att se vad som kan fungera i större skala. Idag är all svensk humleodlingar ekologiska vilket gör det extra utmanande. Intresset för svensk humle har dock skjutit i höjden de senaste åren.
– Odlingarna växer och vi expanderar. Eftersom alla odlingar i Sverige är ekologiska i dagsläget har vi en massa arbete med växtskydd mot sjukdomar och skadedjur som vi hittar lösningar på.
Han ser också att intresset för den svenska humlen varierar på olika platser i landet.
-På vissa orter skriker man efter svenska humle och på andra orter är man skeptiska. I föreningen jobbar vi mycket för att kunna kartlägga den svenska humlens alfasyror och aromatiska oljor. VI jobbar även för att kunna få bryggarna att förstå att det är en bra produkt att använda.
Svenska humleodlareföreningen bildades sommaren 2017. Syftet med föreningen är att verka och underlätta svensk humleproduktion. Det finns idag cirka tio större odlingar och ungefär 200 personer eller företag som startat i mindre skala.