Svenska råvaror – ett känsligt ämne

Foto: Nina Frogneborn

Förra veckans avsnitt av programmet Meny i P1 hade temat ”När blir svenskt öl svensk”. Expert i avsnittet är Beernews redaktör Sanna Lindberg. Frågan om användning av svenska ingredienser är ofta ett lite känsligt ämne bland svenska bryggerier, något som Sanna Lindberg fått erfara vid flera tillfällen. 

Varför är det så ovanligt att svenska bryggerier jobbar med svenska råvaror, mer specifikt malt och humle? Det diskuterades i Sveriges Radios Meny i P1 i förra veckan. Frågan är komplex då den berör olika typer av barriärer som handlar både om råvarornas tillgång och efterfrågan, egenskaper, kvalitet, pris och vad som är rimligt att odla i Sverige med tanke på klimat.

Sanna Lindberg pratar och skriver ofta om vikten av lokala och svenska råvaror. I programmet pratar hon om att medvetenheten om ölråvarornas ursprung generellt är låg – och om det ändrades så kanske efterfrågan skulle öka vilket skulle leda till ett större och bättre utbud, men att utvecklingen går långsamt just för att efterfrågan är så liten. Sanna märker också att det här är en känslig fråga för bryggerierna, då det kan tolkas som ett ifrågasättande av deras arbetssätt:

– Hantverksbryggerierna tycker säkert att jag är lite jobbig som tjatar om detta i tid och otid. Men jag tycker att det är anmärkningsvärt att intresset för inhemska råvaror är så pass lågt och att många avfärdar dem utan att ens ha provat, eller kanske bara provat någon enstaka gång. Jag är inte rätt person att avgöra kvaliteten på dem, men en sak är säker och det är att den inte kommer att bli bättre om vi inte ger dem en chans, säger Sanna Lindberg och fortsätter:

– Jag pratar regelbundet med både odlare och förädlare av ölets råvaror i Sverige och jag är helt övertygad om att ett närmare samarbete mellan dem och bryggare skulle påskynda kvalitetsutvecklingen. Just nu existerar knappt ett samtal dem emellan. 

I programmet tar Sanna Lindberg bland annat upp att de flesta av Sveriges hantverksbryggerier idag är helt beroende av utländsk råvara, och hon menar att på samma sätt som vi ofta lyfter det viktiga i att stötta små bryggerier, så är det minst lika viktigt att de i sin tur stöttar de mindre odlarna. 

– Det här handlar inte bara om en levande landsbygd, fler arbetstillfällen och en bättre ölkultur. Småskaligt hantverk stödjer också småskaligt jordbruk vilket i sin tur bidrar till ökad biologisk mångfald och en ökad försörjningsgrad, där vi i Sverige behöver bli mycket bättre. En större mångfald, bland annat av odlade korn- och humlesorter, gör oss också mindre sårbara vid extremväder, och eventuella sjukdomar på grödorna. 

– Listan kan göras lång, och då har vi inte ens kommit in på det roliga i form av utvecklingspotentialen när det kommer till unikitet och smak som variationen bjuder på. Ibland undrar jag om bryggerierna ens är medvetna om det, som för så många andra hantverksproducenter, ofta är huvudargument. Svensk råvara borde vara en försäljningsusp.

I programmet intervjuas även Ulrika Johansson från Wättle Brygghus som gärna använder svensk humle. Även Tony Johansson, humleodlare och ordförande i svenska humleodlareföreningen, intervjuas. Som mest var föreningen uppe i 70–80 odlare, de flesta är mycket små, och startade mellan 2017–2020. Han berättar att föreningen varit på tillbakagång i några år. Efter pandemin har föreningens medlemmar haft svårt att komma igång med både odling och försäljning och ett tydligt tecken på det låga intresset för svensk humle är att föreningen just nu håller på att avvecklas.

Efter programmet är det många som tagit kontakt med Sanna Lindberg direkt och frågat hur man vet var råvarorna kommer ifrån och bett om tips på helsvenska öl.

– Jag är otroligt positivt överraskad av det stora konsumentengagemanget, en del har till och med sagt att de ska ta kontakt med sina lokala bryggerier och efterfråga öl på svensk råvara. Tyvärr är det idag nästan omöjligt att veta ursprunget på råvarorna om inte bryggerierna själva skriver ut det. Det finns ett fåtal öl som använder “Från Sverige”-märkningen, vilket är ett bra sätt att visa på detta, och något jag hoppas kommer att användas mer framåt.

 Länk till programmet: https://sverigesradio.se/avsnitt/nar-blir-svensk-ol-svensk

Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.