Sverige mot Tyskland i veteöl

Idag är det premiär för ett helt nytt provningskoncept på Beernews – Öllandskampen. Här tar vi reda på hur svensk öl står sig mot öl från ett annat land inom en viss stil. Först ut är matchen Sverige mot Tyskland och grenen är Hefeweizen.

Upplägget för Öllandskampen är att Beernews redaktion väljer ut en ölstil som får representeras av tre till fyra svenska öl och lika många öl från ett annat land. Vi provar och betygsätter ölen individuellt och blint. Vi vet alltså inte om vilka öl vi dricker när vi provar dem.

Först ut i Öllandskampen är stilen hefeweissen.

Vi har tidigare skrivit om weissbier på listan 4 hembrygder du inte ska börja med. I texten lyfter vi upp att ”ett bra weissbier är enkelt att brygga. I sak krävs ingen särskild utrustning och ölet kan jäsas i rumstemperatur. Ändå verkar det stört omöjligt att lyckas lika bra som tyskarna. Fråga bara de svenska bryggerier som provat, få når hela vägen”.

Nu är det upp till bevis, är verkligen Tyskland bättre än Sverige på hefeweizen eller kan vi klå dem på deras egen hemmaplan?

I provningen hade vi tre aktuella svenska veteöl som finns på Systembolaget just nu: O/O Brewing Hefeweizen, Österlenbryggarna Österlen Sommar Weiss och Stockholm Brewing Sommar-Weissen.

Tyskland representerades av Weihenstephaner Weissbier, Maisel’s Weisse Original och Franziskaner Hefeweizen.

Resultat
Tyvärr är det tydligt att Tyskland krossar oss svenskar i grenen weissbier. De tre tyska ölen tar guld, silver och brons i tävlingen. Utefter ölen som valdes är det tydligt att svenska bryggerier får träna rejält på weissbier för att kunna mäta sig med tyskarna.

Rangordning av de sex ölens betyg
Placering 1: Tyskland
Placering 2: Tyskland
Placering 3: Tyskland

Placering 4: Sverige

Placering 5: Sverige
Placering 6: Sverige

Poängfördelning (100 poäng fördelat på de två länderna)
Tyskland 58 poäng och Sverige 42 poäng.

Information om provningen
Resultaten ska inte tolkas som att det gäller all öl inom stilen. Resultatet gäller de öl som ingår i testet. Vilka öl som ingår beror på vad som finns tillgängligt vid tidpunkten och vilka öl som är jämförbara med varandra vad gäller alkoholhalt och vissa andra parametrar (färskhet och eventuella substilar inom stilen). Provningen sker helt blint och endast upphällaren vet vilka öl som är representerade. Panelen får endast information om vilken ölstil som ska provas. Vi redogör inte för vilka specifika öl som placerar sig var då vi vill ha fokus på hur Sverige presterar som helhet.

Maila till oss vilken stil du vill se i nästa öllandskamp!

 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.