Sverige mot USA i New England-IPA

Idag är det dags för match två i vårt provningskoncept – Öllandskampen. Här tar vi reda på hur svensk öl står sig mot öl från ett annat land inom en viss stil. I första matchen fick Sverige se sig rejält besegrad av Tyskland på deras hemmaarena tyskt veteöl. Den här veckan ställs Sverige, återigen på bortaplan, mot USA i stilen New England-IPA. Behöver svenska bryggerier skickas på kurs på andra sidan Atlanten, eller är vi är lika bra här som over there?

Upplägget för Öllandskampen är att Beernews redaktion, eller en Patron, väljer ut en ölstil som får representeras av några svenska öl och lika många öl från ett annat land. Vi provar och betygsätter ölen individuellt och blint. Vi vet alltså inte om vilka öl vi dricker när vi provar dem.

Den här veckan ger vi oss i kast med den ölstil som gjort den snabbaste kometkarriären i den moderna ölhistorien: New England-IPA; en ölstil som brunkat sig in i ölvärlden det senaste decenniet och blivit omåttligt populär bland många öldrickare. Som namnet antyder har den sitt ursprung i nordöstra USA, men bryggs numera över hela USA – och Europa, samt ytterligare platser världen över.

Svenska bryggerier gav sig på stilen för cirka åtta år sedan och idag är många bryggerier bra på det grumliga och humleintensiva ölet. Kritikerna har suckat över att det ofta är samma öl med olika etiketter medan de som omfamnat stilen aldrig verkar få nog av nya släpp och nya (och gamla) humlekombinationer.

Stilen har också väckt livliga diskussioner där vissa hävdar att Sverige inte kan göra lika bra neipa som USA medan andra menar att Sverige kan stilen minst lika bra.   

Beernews är högst medvetna om att Sverige mot USA i New England IPA är en viktig och känslig match. Vi har därför skaffat extra serverkapacitet för att kunna ta emot anstormning av kommentarer och frågor som ”var det färska öl då?”, ”är de äldre än två veckor är de odrickbara” och ”varför tog ni just dessa bryggerier?” och ”Trillium är inte bra längre, ni borde tagit Root + Branch Brewing” och så vidare.  

Rent datummässigt har vi valt ut sex öl som varit mellan ett par veckor till två månader gamla, denna spridning i ålder fanns inom båda länderna. Det vill säga, det ena landets öl har varit lika gammalt/färskt som det andra landets öl.

Sverige representeras av Stigbergets Mega Muffin, O/O Brewing Narangi och Apex Brewing Company NE Mosaic & Simcoe IPA. Sammantaget har dessa tre bryggerier historiskt setts som de bästa i Sverige inom ölstilen och därför blev de utvalda till landslaget denna gång.

USA är representerat av Other Half Green City, Trillium Melcher Street och Finback Brewery Selfsame. Tre bryggerier med mycket starkt rykte inom ölstilen. Två av dessa bryggerier brukar hamna i topp, inte bara när det gäller amerikansk neipa, utan även när världens bästa öl inom stilen ska koras.

Men det är en svår provning, allt håller hög nivå och det finns stora likheter. Ett par i redaktionen tycker ölstilen är svår att bedöma med små sippar. Ett par känner humlebränna men källan är svår att identifiera då karaktärsdragen går in i varandra.

Så hur gick det då?

Med stolthet kan vi konstatera att Sverige denna gång faktiskt vinner över USA i grenen New England-IPA. Sverige tar både guld och silver och de tre amerikanska ölen tar en delad bronsplats. 

Poängfördelning (100 poäng fördelat på de två länderna)

• Sverige 53 poäng och USA 47 poäng.

Rangordning av de sex ölens betyg:
• Placering 1: Sverige
• Placering 2: Sverige
• Placering 3: USA, USA, USA (de tre amerikanska ölen tar en delad tredjeplats)
• Placering 4: Sverige

Vi redogör inte vilka specifika öl som tar vilken plats, helt enkelt för att det är en landskamp och vi vill inte ha fokus på individuella öl. Samt att det finns en viss datumskillnad inom varje land som kan ha påverkan, denna påverkan finns dock inom båda länderna.  

Information om provningen
Resultaten ska inte tolkas som att det gäller allt öl inom stilen. Resultatet gäller de öl som ingår i testet. Vilka öl som ingår beror på vad som finns tillgängligt vid tidpunkten och vilka öl som är jämförbara med varandra vad gäller alkoholhalt och vissa andra parametrar (färskhet och eventuella substilar inom stilen). Provningen sker helt blint och endast upphällaren vet vilka öl som är representerade. Panelen får endast information om vilken ölstil som ska provas.

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.