Sverige redo för firandet av IPA-dagen

En bild från ett tidigare IPA-firande i Göteborg. Foto: Martin Niklasson

Imorgon torsdag är det dags för IPA-älskarnas stora högtidsdag. Alla är välkomna till gratiseventen som sker på picknickfiltar i Göteborg, Stockholm och Malmö – men även några bryggerier och krogar ordnar särskilda fester.

Internationella IPA-dagen startade som en nationell IPA-dag i USA 2011 och grundades av ölskribenten Ashley Rousten. Det har sedan dess blivit en internationell högtid som firas den första torsdagen i augusti varje år.

I Stockholm är Diego Ramos arrangör för firandet i Tantolunden, där evenemanget hålls mellan klockan 15 och 20. Han beskriver det som en gratis ”minifestival” där hembryggare tar med sig öl och bjuder. Ramos uppmanar besökarna att ta med egna glas för att kunna smaka på de olika ölen.

– Inför eventet har jag skrivit ett recept ihop med Erik Waller på Malmö Brewing. Han är även hembryggare och en av dem som anordnar IPA Day i Malmö. Receptet är en modern west coast IPA, en stil som både jag och Erik brinner för och som vi båda tycker representerar stilen väldigt bra. Receptet delades i Humlegårdens månadsbrev i juli, så förhoppningsvis kan du smaka det i Tantolunden, säger Diego Ramos.

Han berättar också om maten som kommer att serveras: 

– Det kommer en foodtruck, eller rättare sagt cykel, som heter Don Lucho’s för tredje året i rad. Han serverar sydamerikansk streetfood direkt från sin grill som sitter fast på hans ombyggda lådcykel. Sjukt bra mat som är autentisk och fräsch.

I Göteborg har Martin Niklasson firat IPA-dagen varje år sedan 2013. Han var först ut i Sverige att fira dagen med sin ”GBG Hopnick”. Även i år välkomnas IPA-älskare till Azaleadalen i Slottsskogen från klockan 14 till sena kvällen.

Martin Niklasson skriver: ”Inga konstigheter egentligen. Vi ses och dricker god IPA tillsammans och hoppas att vädret är på vår sida. Om man av någon outgrundlig anledning inte gillar IPA, men tycker att vi verkar vara ett grymt gäng att hänga med, vilket vi naturligtvis är, så får man självklart dricka något annat.”

I Malmö firas IPA-dagen för femte året i rad. IPA-fantaster samlas i Kungsparken bakom Casinot. Arrangörerna, Öresunds Lokala AmatörBryggare, uppmanar deltagarna att våga prova nya smaker: ”Ta med din hembryggda eller inköpta India Pale Ale, och glöm inte att det finns många olika underkategorier som kan vara spännande att utforska. Vi tror det finns en IPA för alla smaker – variation förnöjer!”

Flera krogar och bryggerier deltar också i firandet. Nya Carnegiebryggeriet i Stockholm kopplar på flera av sina egna IPA-sorter och tar in extra humliga gästfat. Dannes pub och restaurang i Örebro fokuserar helt på IPA och matchande mat under dagen. I Fjällbacka ordnar Kvillebygdens Mat & Dryck en IPA-provning. Brewers Beer Bar i Göteborg startar sina IPA-dagar den 1 augusti och avslutar den 3 augusti. Under dessa dagar serverar de tjugo olika IPA blint och gästerna får rösta på den bästa. 

Läs också: 
• Hej, hallå Erik Waller…

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.