Minns ni skivan Chinese Democracy med rockbandet Guns N’ Roses? Plattan som sångaren Axl Rose höll på med i 14 år för att rättsliga tvister och bisarra händelser försenade projektet. Okänt för de flesta är att det finns ett Chinese Democracy-projekt bland svenska bryggerier. Det här är berättelsen om Sveriges mest egendomliga ölprojekt – om bryggeriet som aldrig producerade något öl.
Ni kanske har passerat byggnaden, en grå Warszawapaktsliknande cementkoloss längs E6:an vid Mellby industripark utanför Laholm, på vänster sida om motorvägen när man åker söderut.
Projektet startade för 25 år sedan och byggnaden har stått där i 15 år, men utan att komma igång med ölproduktion. Ett tag kunde man se ett skinande bryggverk genom fönstren. Med åren blev fönsterna allt mer dammiga för att till slut täckas igen. Den nyfikne kunde, fram till för några år sedan, följa bryggeriets utveckling på deras hemsida som innehöll texter som på många sätt kändes pre-internet och som något som Killinggänget hade skrivit:
”SCHULTZ IPA…Balansen mellan beska och sötma är väl anpassad till att passa även kvinnor…”, ”SCHULTZ APA…en öl för grabbarna med tatuerade underarmar”.
På hemsidan kunde man också söka jobb på bryggeriet och fylla i formulär om hur många barn man hade delad vårdnad om, om man har något handikapp eller var rökare. Bryggeriets Facebooksida, Schultz Brewery, som har tio följare (inklusive undertecknad), känns som skapad av den tidigare Guns N’ Roses-gitarristen Buckethead, som alltid uppträder med en mask framför ansiktet och med en Kentucky Fried Chicken-hink på huvudet, och har en profilbild av en tallrik med schnitzel och pommes.
Bakom projektet står Ölsveriges Axl Rose – Sven-Olle Svensson. Även om det är lätt att skoja om bryggeriet intill E6:an så ska man inte skoja bort Sven-Olle. Han är en centralfigur i svensk ölhistoria. Under 70-talet utbildade han sig i München och har med det, till skillnad från de flesta bryggare i Sverige, fog att kalla sig bryggmästare.
Sven-Olles farfars faster och far startade Sofiero 1888. De tillverkade öl i slutet av 1800-talet men valde att fokusera på svagdricka och läsk under 1900-talet. 100 år senare, i slutet av 1980-talet, bestämde Sven-Olle att Sofiero skulle brygga öl igen och företaget fick en förnyad bryggarlicens. Det var Sveriges första nya bryggarlicens på flera årtionden. Ölet som följde 1989 fick namnet Tradition Pils och sägs ha varit riktigt bra. Satsningen var en frisk fläkt i en tid då ett deppigt och trött bryggeri-Sverige länge varit nära ett förstatligande. Många blev förvånade när Sven-Olle samma år sålde bryggeriet till Pripps. Några år senare startade han Thimsfors Bryggeri för pengarna men det gick inget vidare för Thimsfors. Sven-Olle kunde dra igång bryggeriprojekt men de bar sig inte riktigt.
Ytterligare några år senare, i slutet av 1990-talet, började Sven-Olle planera sitt tredje bryggeriprojektet, det som kom att bli ett 25 år långt Chinese Democracy-projektet vid Mellby industripark.
Ett byggprojekt där Sven-Olle har byggt det mesta själv. När han inte murat på byggnaden eller planerat och beställt bryggeriutrustning så har han varit i konflikt med kommunen om diverse bygglov, reklamskyltar längs E6:an, en nedskräpad tomt och annat som kan bråka om med sin kommun. Block för block byggs och gruslass efter gruslass levereras till Mellby Industripark. Sven-Olle intervjuas av Hallands-Posten och säger att bygget är ett terapiarbete. På Axl Rose-manér slutar Sven-Olle sedan att prata med media då han tycker sig ha blivit ”bränd” av att tala med journalister.
Men 2010 vill han prata och ringer upp Magnus Bark, då Sveriges största ölbloggare med bloggen Ofiltrerat. Under ett flera timmar långt samtal berättar Sven-Olle entusiastiskt om bryggeriet och planerna. Det skulle ha tysk inriktning, en krog skulle finnas och det var viktigt att personalen skulle ha silverfärgade kläder (oklart varför). Det skulle också finnas tavlor på väggarna, så att ”gubbarna kan gå ut och säga till frugan att de ska titta på en konstutställning”. Och en hel del andra vilda idéer som byggde på ordvitsar. Sven-Olle frågade Magnus om läget i öl-Sverige och om han trodde att hans planer var realistiska. Magnus svar var undvikande.
Men Sven-Olle trodde på idén. Han fortsatte bygga, och fortsatte hamna i konflikt med kommunen om bygglov som gick ut, förnyades och gick ut igen.
Under tiden kom konstprojektliknande inlägg på bryggeriets Facebook-sida. Inlägg innehållande bilder på mat. En kycklingfilé, potatis och en lökring samt texten ”God mat och god öl bryggd enligt tyska reinheitsgebot är en självklarhet”. Eller en bild på köttbit och tärnade grönsaker och texten ”Schultz Beer kommer snart ut i marknaden”. Bilderna var taggade med platsen “Alperna” i Stockholm vilket ytterligare adderade en surrealistisk dimension.
Efter många år och mot alla odds stod ett bryggeri på tomten till slut. De som varit inne i byggnaden vittnar om en ganska imponerande anläggning i form av ett fint 8 000-liters bryggverk med kapacitet för dekoktionsmäskning, omfattande utrustning och både flask- och burklina. Under flera år pågick diskussioner med olika intressenter om att utnyttja bryggeriet som produktionsanläggning. Men samtalen resulterade inte i något samarbete. Bryggeriet kom aldrig till användning.
Sven-Olle säger att krångel med kommunen i kombination med dåliga tider för bryggeribranschen är anledningarna till att det aldrig blev någon produktion. Bryggverket står kvar i lokalerna och är till salu ihop med mycket annan utrustning.
Det blir också tyst på Facebooksidan, en tystnad som håller i sig i åtta år. Men den 7:e mars i år kom det senaste livstecknet från den Warszawapaktsiknande betongklossen vid Mellby industripark och det blir en hyllning till Sveriges Natomedlemskap:
”Kära partivän, Sverige är nu fullvärdig medlem i Nato. Det har varit en lång resa och krävts hårt arbete av oss alla för att vi ska komma hit. Sverige har nu kommit hem till Nato. En fantastisk känsla av trygghet och en seger över alla domedagsprofeter och vänsternissar! Hurra, hurra, hurra!”
Ett 25-årsprojekt tycks ha kommit till vägs ände – utan att släppa ett enda öl. Och under tiden Sven-Olle byggde på sitt bryggeri släppte Axl Rose sin Chinese Democracy. Men med facit i hand borde Axl ha gått i Sven-Olles fotspår och inte släppt skivan, med bibehållen mystik och eviga frågetecken.
Men Guns N’ Roses-klassikern Welcome To the Jungle från debutskivan Appetite For Destruction sammanfattar projektet rätt väl:
Down in the jungle, welcome to the jungle
Watch it bring you to your knees
It’s gonna bring you down
Huh
Schultz bryggeris långa resa
• 1998: Förre bryggeridirektören Sven-Olle Svenssons familj (Fastighetsbolaget Svensson i Laholm AB) bygglov för att anlägga ett bryggeri på tomten. Han säger att bryggeriet ska stå klart under 1999.
• 1999-2003: Inget händer på flera år. Förutom att Sven-Olle äri konflikt med kommunen om en naturgasanslutning och bygget blev försenat. Bygglovet går ut och bygglovet förlängs.
• 2004: Nu tröttnar Laholms kommun på att det inte byggs något bryggeri. Bygglovet har gått ut igen och på platsen samlas allehanda skräp. Miljö- och byggnadsnämnden beslutar att tomten ska städas – annars blir det böter.
• 2005-2007: Sven-Olle bygger nu på sitt bryggeri.
• 2008: Detta år ska det börja bryggas öl enligt Sven-Olle. Det gör det inte.
• 2010: Sven-Olle fortsätter bygga på sitt bryggeri. Enligt Hallands-Posten bygger Sven-Olle det mesta själv och till tidningen säger han att det är ett terapiarbete. Block för block byggs och gruslass efter gruslass levereras till Mellby Industripark.
• 2011: Detta år ska det börja bryggas öl enligt Sven-Olle. Det gör det inte. Bygglovet går ut och bygglovet förlängs.
• 2013: Även detta år ska produktionen komma igång enligt Sven-Olle. Det gör den inte.
• 2015: Det har nu gått 17 år sedan Sven-Olles planer först presenterades för kommunen. Nu börjar byggnaden se klar ut. Sven-Olle lämnar in en ansökan om ”registrering/godkännande av livsmedelsanläggning” och att han ska brygga mellan 100 000 till en miljon liter öl per år.
• 2015: Schultz Bryggeris Facebooksida kommer igång med ett första inlägg. Profilbilden för sidan är en bild på en Schnitzel och pommes. Även första och andra inlägget präglas av mat. Det första har en bild på kycklingfile, potatis och en lökring och läggs ut med texten ”God mat och god öl bryggd enligt tyska reinheitsgebot är en självklarhet”.
Samma dag kommer ytterligare ett inlägg. Ytterligare en bild på en maträtt, denna gång en köttbit och tärnade grönsaker och texten: ”Schultz Beer kommer snart ut i marknaden”. Sedan blir det tyst från Facebooksidan i ett halvår.
• 2016 – Kommunen beslutar om bygglov för en stor digital reklamskylt en bit från bryggeriet. Sven-Olle Svenssons vill inte ha en reklamskylt där och överklagar. Anledningen är att han vill ha en likadan skylt på sin egen mark. Men han lämnar in överklagan en dag för sent och överklagandetiden hade gått ut.
• 2016 – Nu kommer Facebooksidan igång igen. En bild på en skylt: ”Schultz Brewery 1880” och texten ”Schultz Brewery bygger på en familjetradition från 1880 då bryggaren Jöns-Petter Svensson började sin yrkesbana som bryggare i Laholm. Namnet Schultz är ett registrerat varumärke som ägs av Schultz Brewery som i sin tur ägs av ett barnbarns barnbarn till bryggare Jöns-Petter. Delar av familjen heter Schultz”
• 2020 – Facebooksidan uppdaterar sin biografi: ”Schultz Beer är en mikrobryggd öl”
• 2024 – Ett inlägg om Sveriges Natomedlemskap är det senaste som skrivs på Facebooksidan
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.