Att skriva en rekommendation om ett ölställe som vid flera tillfällen har blivit utsedd till världens bästa ölkrog är som att tipsa någon om att besöka Eiffeltornet när de åker till Paris. Det känns överflödigt, som en idiotförklaring av mottagarens kunskap. Men samtidigt måste det göras – inte idiotförklaringen då – utan rekommendationen. Veckans ölställe är Akkurat i Stockholm.
Akkurat ligger i början på den stökiga och brokiga Hornsgatan. Gatan som Ernst Brunner beskrev som en gammal paradgata för både plebejer och patricier, myllrande av yviga konstnärer, tatuerare, ballongfarare och Pridedemonstranter. På nummer 18, närmare bestämt, ligger krogen. I botten på ett mindre charmigt hus och granne med den om möjligt ännu mindre upphetsande organisationen Sveriges Kommuner och Regioner.
Akkurat har legat på samma plats i 30 år, sedan den första stora ölvågen kom i Sverige i mitten av 1990-talet. Eller nja, snarare är det så att Akkurat var en central komponent i den vågmaskin som drog igång den nya ölvågen i landet.
Rune Bohlin hade efter öppnandet av Oliver Twist fått blodad tand och hittade en lokal på Hornsgatan som skulle komma att bli Sveriges ölpalats nummer ett. Tidigt gav han ansvar till Jörgen ”Jugge” Hasselqvist och Stene Isacsson som tog chansen och på ett nästintill hyperaktivt sätt aktiverade krogen med festivaler, ikoniska samarbetsöl som lärde svensken vad humle var. Satsningen på lambic, cask ale, en plats där de tidiga svenska bryggerierna fick sälja sin öl, en ölkällare med vintagelistan från himlen och… ja, listan kan göras lång.
Listan kan även göras lång på de ökrögare som inspirerats och lärt sig hur man bör jobba med öl på ett kvalitativt sätt.
Trots medvetenheten om Akkurats position som centralpunkt på den svenska ölscenen så är det tyvärr lätt att ta Akkurat för givet, nu när det finns betydligt fler bra ölställen än vad det gjorde när portarna till ölparadiset på Hornsgatan öppnade. Det är när man pratar med ölrävar från USA och Belgien som man blir påmind om Akkurats ikoniska status även på den internationella ölscenen.
Trots att Stene och Jugge lämnat sedan länge, så rullar det på och magin finns kvar, en magi som nu förvaltas av bland annat Christian ”CC”, Cattis, Anders och andra. Ett fint förvaltande och kurerande som påminner om att vi ska vara stolta över, och absolut inte glömma, ett av Sveriges första ölpalats. Nästa gång du är på Söder, slink in, beställ en öl från vintagekällaren. Lyssna på träväggarna, blicka ut över den brokiga gatan och föreställ dig alla avgörande öl som serverats här och alla möten som skapat dagens Ölsverige.
Förra veckans ölställe:
•“Högt på öldrickarens att-göra i Kalifornien” – Lama Dog Taproom & Bottleshop i Santa Barbara, USA
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.