“Systerbaren – nya ölmåstet i London”

En alldeles underbar nyöppnad pub i norra London, ett småsyskon till stadens kanske bästa ölställe, är ölnördarnas nya måsteresmål. Här är absolut ingenting ljust och fräscht, och färgen på väggarna har redan börjat flagna på grund av fukten. Veckans ölställe är The Pocket. 

Den engelska fotbollssäsongen är inne på upploppet. Liverpool FC kommer ta hem ligabucklan, även om det i skrivande stund återstår sex omgångar är deras 13 poäng stora försprång i praktiken ointagligt. Med andra ord är det snart dags att planera inför den kommande säsongen – så snart som matchschemat släpps. 

Vi börjar i London, hos den klubb som inte kommer vinna den inhemska ligan den här säsongen heller, men som alltid hoppas på nästa; Arsenal FC i Islington i de norra delarna av huvudstaden. 

Ansenalanstrukna stadsdelar som Holloway, Highbury, Camden, Canonbury, Barnsbury, Finsbury Park, Stoke Newington kryllar av pubar och ölbarer väl värda sina besök. Missa inte IndieBeer på Holloway Road nära Emirates, eller superklassiska Southampton Arms i Hampstead. Men det är inte dit vi ska. Vi ska till den sistnämndas nyöppnade systerkrog  – The Pocket, i Canonbury, fem minuters gångväg från tunnelbanehållplatsen Highbury & Islington Station och 12–15 minuters gångväg från The Emirates. 

The Pocket har bara varit öppet i en knapp månad och har redan gjort väsen av sig som ett ställe som lockar både ölnördar och den breda allmänheten. Med sex–sju kranar cask ale och en–två med kvalitetscider, och lika många vanliga fatkranar är det ett självklart val för dem som inte vill bröta runt på de överfulla pubarna med plastglas och uselt ölutbud inför en Arsenal-match.  Men det här stället är värt ett besök även om det inte är fotbollsmatch, eller om man håller på ett annat fotbollslag. 

Kanske inte i första hand för maten. Här serveras, precis som på Southampton Arms, varma Cornish pasties och sausage rolls, och för den riktigt hårdhudade anglofilen: kalla porkpies, champinjonpaj och inlagda ägg. För oss räcker det med ett par påsar salt- och vinägerchips. 

Ölen däremot är valda med extrem omsorg. Här hittar du de bästa brittiska bryggerierna som gör klassiska ölstilar som real ale, och lite mer hypade humleuppkomlingar och lagerbryggerier på vanliga fat. Naturligtvis serveras casken perfekt tempererad i dimpled pint-glas. Ur ett stort träfat på bardisken serveras lagrad stark specialstout eller barleywine.

The Pocket må vara nyöppnat men ingenting – bortsett från en och annan modern IPA, klientelets kläder och barpersonalens tatueringar – skvallrar om att vi befinner oss på 2020-talet. Inne på the Pocket hade det kunnat vara 1970, eller 1870. 

Faktum är att pubpianot, ett Bechstein modell 4 inköpt på Harrod’s 1874, känns tryggt nutida efter ett par pints. När den förbrukade ölen ska återgäldas får man kliva igenom en dörr som påminner om dem som satt på brittiska telefonkiosker, direkt därefter följer naturligtvis en lång, trång benbrytartrappa. Väl där nere står man inför labyrint oavsett om man söker efter damernas eller herrarnas. 

Inne i det klaustrofobiska pissoarrummet snackas det medan behov uträttas. Det är kallt och fuktigt.

”Oi, you alright? My mate’s a painter, he painted these walls a few weeks ago. It’s so damp the paint is already coming off, see? Fuckinell. Top pub though.”


Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.