Med inspiration av Inlandsbanan och några av Sveriges bästa kockar skapade Spendrups bryggmästare Richard Bengtsson en schwarzbier. En begränsad mängd av ölet släpps i december.
Det är tredje året som Bengtsson gör en resa i Sverige för att samarbeta med kockar och ta fram ett unikt öl. Efter turer på Göta Kanal och med Ostindiefarare på västkusten blev det i somras en resa med tåg på Inlandsbanan. Projektet kallas ”Den stora smakresan”.
Resultatet blev en schwarzbier, som fick namnet Kolsvart Inlandspilsner. Den kommer att släppas på 2000 stycken 75 centilitersflaskor.
Med kockarnas hjälp togs det fram en rätt anpassad till ölet.
Den rätten blev en helstekt fjällripa med crème på jordärtskocka, lakritspicklad fänkål, friterad grönkål och rostad vitlökssky. Bakom det receptet står Thomas Sjögren från Föreningen Årets Kock.
Här kan du se trailern till filmen om Spendrups smakresa.