Taprooms – drick ölen på plats

Bearded Rabbits taproom i Göteborg Foto: Robert Lagerström

LÅNGLÄSNING UR MALTESEN: Närproducerat är bara förnamnet. Det är en skön känsla att stå i en bryggeribar med en öl i handen, med vetskapen att den är tillverkad bara några meter längre bort. Men ett taproom är mer än så. För små bryggerier har det nästan blivit en nödvändighet.

Glänsande plåtväggar, ljusslingor och ballonger i taket. Och självklart en bardisk samt gott om bord och stolar. Bearded Rabbits taproom vid Svingeln är både rustikt och rymligt.

– Först hade vi bryggeriet på 35 kvadratmeter i Floda. Men det blev för trångt. Så för drygt tre år sedan tog vi över den här lokalen, som hade använts för köttproduktion. Nu har vi runt 600 kvadratmeter och ett eget taproom, summerar Therese Mortensen.

Hon grundade Bearded Rabbit 2015, tillsammans med Fredrik Gustavsson. Och det är ett under att paret orkar med allt. Samtidigt som de har två småbarn, och vanliga jobb vid sidan om, driver de både bryggeriet och baren.

Tillverkningen innebär mycket arbete. Förutom att bland annat göra ekonomiska kalkyler, köpa in råvaror och skriva offerter ska de brygga ölen, burktappa dem och etikettera. Dessutom måste produkterna säljas och köras ut. Tur då att paret får lite avlastning av timanställde Dennis Kristoffersson.

– Vi tycker att det här är roligt! Och så får vi hjälp av släkt och vänner ibland, konstaterar Fredrik.

– Men om det inte hade funkat med barnen så hade det inte gått. De trivs bra här och gillar att vara i lekhörnan, säger Therese

Bryggeribaren rymmer nämligen ett slags familjerum, med allt ifrån leksaker och bollar till ritpennor, innebandyklubbor och en liten basketkorg. Samt sittytor för föräldrarna förstås.

Men vad är egentligen ett taproom? I modern tid kommer fenomenet från USA, där hembryggning blev tillåten i slutet av 1970-talet och det snart öppnades bryggeribarer. 

Till sådana kom folk mest för att köpa med sig öl, men en och annan törstig kund stannade kvar. Då började ägaren ställa ut några stolar och konceptet växte. Först ut lär Yakima Brewing & Malting Company varit, 1982.

Samma lösa boliner gäller ofta för svenska taprooms. Eftersom små bryggerier sällan har några större resurser brukar öppettiderna variera och inredningen vara enkel. Miljön går inte sällan åt det spartanska hållet, långt ifrån designmöbler och glamour. Det är ölen som står i centrum!

– Ett taproom är en servering som finns i anslutning till ett bryggeri. Där kan man prova olika öl och få veta mer om dem. För ett bryggeri är det ett bra skyltfönster. Det är inte lätt att nå ut i det sociala mediebruset och det kommer så många nya öl hela tiden, resonerar Fredrik. 

Därtill ökar en egen bar intäkterna. Då ölen säljs utan mellanhänder går pengarna rätt in i verksamheten. I dessa inflationstider – med ökande konkurrens, skenande råvarupriser och en minskad försäljning av hantverksöl – blir det allt viktigare att ha en egen bar eller restaurang.

Så har också antalet taprooms ökat markant. 2018 fanns det bara en handfull sådana i Göteborgsområdet, medan det numera finns ett tjugotal. De flesta har ett provsmakningstillstånd, som innebär att högst 15 cl per glas får serveras. Mat ingår inte i konceptet, men kan finnas via exempelvis en foodtruck utanför.

För konsumenterna finns det flera fördelar med bryggeribarer. Vetskapen om att ölet som man håller i handen är bryggt på plats förhöjer upplevelsen. Dessutom har personalen en stor kunskap om dryckerna, samtidigt som stället utgör en fantasifull miljö med närheten till jästankar, rör och rattar.

Hos Bearded Rabbit sker produktionen i några rum intill baren. Där brygger de idag cirka 25 000 liter öl, men har en kapacitet på fyra gånger så mycket. På menyn finns allt ifrån lager och ipa till wit, fruktsurisar och barley wine med violsmak.

Läs också guidens till Göteborgs taprooms HÄR

––
I SAMARBETE MED SVENSKA ÖLFRÄMJANDET. Denna artikel är hämtad från medlemstidningen Maltesen. Bli medlem idag, så får du tillgång till ölprovningar och rabatter på pubar och ölfestivaler, samtidigt som du stöttar det politiska arbetet för ett bättre Ölsverige. Gå med HÄR.

Fotnot: Artikeln har tidigare publicerats i Maltesen och Göteborgs-Postens helgbilaga Två Dagar. Informationen är uppdaterad av Beernews i april 2025.