Den här veckan presenterar vi Ted Elmenheim som veckans hembryggare. Och han började som så många andra med ett färdigt kit. Men i dag är det bryggverk som gäller.
Namn: Ted Elmenheim
Ort: Södra Sandby
Ålder: 35
Hembryggare sedan: 2015/2016
Varför började du som hembryggare och hur började det?
– Som många andra började jag med ett färdigt 10-literskit. Ett kit som jag dessutom fick i present. En IPA med amarillo om jag inte missminner mig. Mäskade och kokade på spisen i en 10-literskastrull. Resultatet blev över mina vildaste fantasier, då jag och mina kompisar gjort något i stil med 14-dagarsöl på PET-flaskor ett gäng år tidigare som vi kallade ”Dödens-öl”, en öl som hade rejält med bottensats och var oxiderad så in i bomben.
Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka?
– Sitter mest och funderar på nya recept, kollar bryggare på Youtube, lyssnar på poddar (Ölpölen, Hembryggning halleluja och Janko) och försöker hitta sätt att förbättra min bryggning. Men slår man ut det hela på ett år med bryggdagar, tappning på fat och flaska, och att städa/diska så blir det nog en till sex timmar i veckan. Jag köpte bryggverket för att på så sätt kunna flytta ut i garaget och då kunna brygga sent in på kvällar och nätter utan att väcka sambo och barn.
Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– Finns många utmaningar och fler fallgropar, men att försöka vara konsekvent och följa sina recept och angivna tider. Ibland funkar det inte hela vägen och då kan till exempel den färdiga ölen stå på jäshinken med flera hundra gram humle i några extra veckor innan fatning :(. Drygaste är att diska (som många andra också verkar tycka). Men brukar köra hela bryggverket i duschen, det underlättar lite. Förutom diska och städa så ligger att göra sig av med dravet efter en bryggdag högt på listan.
Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? Vad gör det så bra?
– Det har nog varit mina mörkare brygder, till exempel en russian imperial stout runt tolv procent. Dricker man den i ett tunt vinglas och under rätt förutsättningar är det något himmelskt. En välbalanserad imperial stout där karamell, kaffe, amerikansk humle och hettan från alkoholen samsas.
Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– Förmodligen en tysk pils, crisp och besk. Något i stil med Jever.
Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?
– Ja, flera gånger romantiserat i tanken att en gång driva ett bryggeri. Men man ska inte förstöra en hobby 🙂 Bryggning är för mig en avslappnande (pr)övning.
Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Skaffa temperaturstyrning och kylskåp.
Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– Har väl som många andra gått på de vanliga nitarna. Men värst var nog när jag glömt stänga kranen på jäshinken vilket resulterade i att svabba 5-6 liter vört från golvet. För att sedan se att det bränt fast något djävulskt i botten på bryggverket. Tips: koka ättika och vatten (50/50) för att få det att lossna.
Antingen eller …
Ljust eller mörk: Ooh, väldigt svårt, men får nog bli mörkt.
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk
Flaska eller fat: Fat
Pub eller hemma: Hemma
Session eller imperial: Imperial, även om en 2,25%-are kan vara härligt uppfriskande.
Surt eller beskt: beskt
Reinheitsgebot eller Omnipollo: Reinheitsgebot