Tillfälliga ölstudion i Majorna öppnar idag

Kylarna där humlestinn öl förvarades i Ölstudion i Nordstan har försvunnit när ölkonceptbutiken från och med idag inhyses i Systembolagsbutiken i Majorna. Men mycket annat är sig likt. Den ursprungliga Ölstudion har lämnat bestående avtryck bland kunder och på personalen – i vissa fall rent bokstavligt.

Som Beernews tidigare rapporterat har Ölstudion nu stängt sin ursprungliga butik i köpcentret Nordstan i centrala Göteborg, på grund av Västlänkens byggnationer. I väntan på en långsiktig lösning för konceptet öppnas idag den tillfälliga Ölstudion som en del av Systembolagets butik på Karl Johansgatan i Majorna.

Efter nästan fyra år i Nordstan har Ölstudion byggt upp starka band bland personalen som arbetat där. Vissa följer med till Majorna, medan andra går vidare till annat. När Beernews besökte Ölstudions nya hem, höll personalen på att fylla hyllorna med öl inför fredagens öppning.

De berättar att det blev känslosamt när ursprungsbutiken stängde förra veckan. Personalens resa sedan öppningen har varit fantastisk, enligt dem själva. Som ett minne av butikens första plats och sina kollegor har några av medarbetarna valt att tatuera in Ölstudion som en symbol för deras gemenskap. Under en paus i hyllpåfyllningen visade några stolt upp sina tatueringar. En av dem är Rickard Lindqvist.

– Klart att det känns lite vemodigt, som alla förändringar egentligen. Men det känns också så himla bra att vi fått så pass stark respons att konceptet nu ska få fortsätta, kanske inte på sättet vi trodde från början men ändå. Vi har haft sådan fin support från dag ett och det har tänt en gnista som har fått oss att behandla Ölstudion som ett andra hem och en andra familj. Vi var några som valde att tatuera oss som ett minne av den ursprungliga “OG-ölstudion” och vår andra familj, det vill säga kollegorna. Nu ser vi fram emot framtiden med ölstudiokonceptet i Majorna och vidare, säger han.

Även Pernilla Svensson har valt att hedra originalbutiken och minnena därifrån genom en tatuering.

– Ölstudion har betytt möten för mig. Möten med kollegor som är vänner för livet med samma passion för öl. Möten med gamla som nya ölnördar som delat med sig av sina historier och sin kunskap. Jag är stolt över att ha fått vara med från början på ölresan med Ölstudion, säger hon.

Idag är flytten ett faktum och dörrarna har slagits upp i Majorna. Frågan som många ställer sig är vad som skiljer den tillfälliga Ölstudion från den nu stängda butiken i Nordstan.

En skillnad är mängden öl och att sortimentet bantas på grund av platsbrist i Majornabutiken. De omtalade kylarna från ursprungsbutiken får inte heller plats, så det blir ingen kyld öl. Ett inslag som dock följer med till nya platsen är de populära provningar som personalen haft på Ölstudion.

Som besökare kommer tillfälliga Ölstudion inte direkt att kännas som en egen butik. Det då konceptet primärt blir två långa och dubbla hyllsektioner som placeras i änden av Majornabutikens vanliga ölsektion.

Hyllorna skiljer sig designmässigt från övriga inredningen så att kunderna ser vad som är ölstudions sortiment jämfört med butikens vanliga sortiment. De nya hyllsektionerna kommer rymma cirka 380 öl – det blir det sortimentet, som ihop med personalen, representerar Ölstudion.

Redan innan Ölstudions inflytt hade Majornabutiken ett stort sortiment i jämförelse med en vanlig Systembolagsbutik. Utöver de dryga 380 artiklar som representerar Ölstudion, tillkommer Majornabutikens vanliga ölsortiment bestående av cirka 600 artiklar. Sammantaget blir det runt 1 000 ölartiklar när man slår ihop butikens vanliga sortiment med Ölstudions.

Det som följer med till Majorna är Ölstudions unika sortiment som kallas ”exklusiva inköp”, det utgörs av öl som enbart finns i Ölstudion och inte i någon annan butik i Sverige. Det kommer att vara ungefär lika omfattande som i Ölstudions ursprungliga butik och består för tillfället av ungefär 80 olika öl som förändras över tid, samtidigt som antalet öl varierar upp och ner beroende på vad inköparen hittar. 

Utöver exklusiva inköp kommer Ölstudions hyllor även fyllas av ett kurerat urval ur Systembolagetes beställningssortiment. Även det urvalet varierar över tid beroende på vad som säljer. Efter nyår är planen att också delar från andra TSLS-områden ska kunna finnas representerade. 

Det lokala Göteborgssortimentet kommer att stå kvar i Majornabutikens vanliga hyllor, dels för att det inte får plats i Ölstudions hyllsektioner, och för att det redan var en del av butikens sortiment innan Ölstudion flyttade in.

Systembolaget uppskattar att den tillfälliga lösningen i Majorna kommer att pågå till årsskiftet 2025–2026, men betonar att det endast är preliminära planer som kommer att anpassas efter hur arbetet flyter på. 

Det är heller inte klart var Ölstudions framtida fasta hem finns, men ett rykte som cirkulerat är en shop-in-shop-lösning i den stora butiken i Nordstan. Men det är inte fastslaget. Det är även oklart om det blir en expansion av Ölstudions koncept till andra städer i framtiden.

 Läs också: 
• Ölstudion stänger – framtiden oviss

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.