Tjeckisk ölkultur blir kulturarv

Tjeckiens ölkultur har fått status som nationellt kulturarv. Målet är att landets långa historia av ölbryggning och pubtraditioner ska inkluderas på Unescos lista över världskulturarv – något som Belgien och Tyskland redan har lyckats med.

Tjeckien har nu officiellt utsett ölkulturen till en viktig del av landets kulturarv. Beslutet innebär att ölbryggning, öltappning och pubkultur ska betraktas som tjeckiska traditioner värda att bevara. Nästa mål är att tas in på Unescos lista över kulturarv, på samma sätt som Belgiens och Tysklands ölkulturer har listats som världskulturarv. Det rapporterar BRNO Daily.

– Vi vill att världen ska förstå hur viktig ölen är för oss. Och det här är ett första steg på vägen, säger Petr Slunečko, en av dem som arbetat med ansökan, till BRNO Daily.

För att få Unesco-status måste kulturen först erkännas nationellt, vilket nu alltså har skett. Tjeckiens ölkultur hamnar därmed på samma lista som exempelvis landets dockteaterkonst eller hantverksmässiga glastillverkning.

Tjeckien är välkänt för sin rika ölkultur som sträcker sig tillbaka i tiden i flera århundraden och ölet har en betydelsefull roll i den tjeckiska kulturen. Den bygger på en lång tradition av humleodling, bryggarkonst och servering, där ölkällare och bryggerier fungerar som viktiga mötesplatser i samhället.

Att servera en öl i Tjeckien är ett hantverk i sig, där den täta, krämiga skumkronan spelar en central roll. Man anser att själva upphällningen är minst lika viktig som tillverkningen och att krogpersonalen fulländar det arbete som startade vid produktionen.

Tjeckien har över 550 bryggerier och ölindustrin sysselsätter cirka 65 000 personer. Trots en viss nedgång i ölkonsumtionen de senaste åren är den fortsatt hög jämfört med andra länder – under 2023 låg genomsnittet på 133 liter öl per person och år.


Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.