Tongivande ölsajt lägger ner

Nyligen meddelade Michael Kiser, grundaren av Good Beer Hunting, att sajten stänger ner efter nästan 15 år. Den banbrytande ölsidan tar en längre paus – som kan bli permanent.

Good Beer Hunting har genom åren vunnit massor av tunga utmärkelser. Sajten startade som grundaren Michael Kisers egen ölblogg, men utvecklades till en digital tidskrift som snabbt blev tongivande inom ölvärlden. Sajten har också spelat en viktig roll för att lyfta fram nya spännande ölskribenter, baserade både i USA och Europa. 

Svensken Tobias Göth, som länge drev den svenska ölbloggen 99 bottles, har skrivit artiklar för sajten om både svensk och belgisk öl.

– Good Beer Hunting influerade mig enormt mycket. Från dag ett tog de ett seriöst grepp om öljournalistik, både i de insikter och frågor de ställde företag och folk i ölbranschen. Att tidigt titta på utmaningar och framgångssagor i branschen var något som saknades i ölvärlden, då de flesta andra la fokus primärt på ölhistoria och produkter. Även sajtens estetik med professionellt tagna bilder och design var något nytt och inspirerade inte bara mig men även Matthew Curtis och brittiska Pellicle Magazine, säger Tobias Göth. 

Michael Kiser var tidig med att uppmärksamma den svenska ölscenen internationellt. Bland annat genom att besöka och skriva om Akkurat, Omnipollo och PangPang Brewery i Stockholm och Allt om Öl Festivalen i Eskilstuna. Det var också Good Beer Hunting som gick ut med nyheten att Barnaby Struve från Three Floyds skulle flytta till Sverige och jobba på Stigbergets Bryggeri i Göteborg.

Trots kritikerframgångar och stort inflytande har Good Beer Hunting aldrig burit sig ekonomiskt. I Michael Kisers tillkännandegivande skriver han att sajten gått med stora förluster sedan start och att det har varit en nödvändighet för att förbli oberoende. Miljonförlusterna har han täckt med pengar från sitt eget konsultföretag. 

Johan Holm ligger bakom det numera nedlagda ölmagasinet c/o Hops. Han känner igen sig i ambitionerna och utmaningarna som Michael Kiser beskriver.

– Det är verkligen tråkigt att ytterligare en plattform för lång, ambitiös öljournalistik av hög kvalitet tystnar. Men jag har enormt stor respekt och förståelse för Michael. Man kommer till slut till en dag när det tar stopp, det går helt enkelt inte att fortsätta, bördan är för tung. Jag unnar honom en mer fridfull tillvaro och ser fram emot hans nästa projekt, säger Johan Holm.

Vad som kommer att hända med Good Beer Hunting är ännu oklart, reaktionen har fortfarande några poddavsnitt och artiklar kvar att publicera, men därefter stängs sajten ner. Kiser skriver att han just nu för diskussioner om sajtens framtid med sina medarbetare.

”Vi har några idéer om hur framtiden för Good Beer Hunting kan se ut – snart kommer jag vidareutveckla de tankarna med mina kollegor och då får vi se vart det för oss.”

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.