Tony Johansson är ny ordförande i Svenska Humleodlarföreningen. Han ser kontakterna med mindre bryggerier som en av föreningens viktigaste uppgifter.
Johansson är bosatt i lilla Hällingsjö mellan Borås och Göteborg och som ny ordförande har han en hel del idéer för föreningen. Han har en lång bakgrund av att odla olika spännande saker.
– Jag har egentligen ingen jordbruksbakgrund utan började mer som växtsamlare. Jag har odlat frön från Chile och Kina mest för att se vad som går att odla under svenska förhållanden, säger han.
Tony Johansson planerar för en egen liten humleodling, och den växten ligger honom varmt om hjärtat.
– Humlen har en stark svensk historia och jag gillar när det finns ett kulturarv. Jag har odlat lite på prov och nu siktar jag på en odling med cirka 200 plantor, säger han.
Humelodlarföreningen har i dag cirka 50 medlemmar, och de flesta har små odlingar som inte ger massor med humle. Men Tony Johansson tror att man i början av något som kan växa sig större.
– Jordbruksverket vill få i gång fler odlingar och vi har också några som satsar betydligt större. Det finns en odling i Värmland som siktar mot 6000 plantor.
Så här långt är det Korngården i södra Sverige som varit störst med sina cirka 1500 plantor. En fördel med att det dyker upp odlingar på fler platser i landet är att man kan lära sig mer om hur humlen fungerar i olika miljöer.
– Vi ska skapa en databas med analysvärden, det kommer att vara väldigt viktigt när vi ska sälja humlen.
För säljas ska det, och man ser gärna mindre svenska bryggerier som köpare. Tanken är att föreningen ska hjälpa till med sådana kontakter.
– Svensk humle har kanske lite dåligt rykte, men jag har provat fantastisk öl med svensk humle. Det är viktigt för odlarna att få lokala kontakter med bryggarna, och det går också att ha självplock för till exempel hembryggare.
Ett annat uppdrag för den nya styrelsen är att titta på maskiner för att skörda humle. De som finns i dag är ofta gamla och väldigt stora. Det krävs mindre maskiner för att de mindre odlingarna ska kunna motivera ett köp.
– Det är en viktig fråga och det är svårt att dela på maskiner, för humlen måste skördas precis när den är färdig, säger Johansson.
Han tror att den svenska humlen på sikt ska bli en faktor att räkna med i öl och känner en framåtanda i hela föreningen.
– Det är kul att nästan alla odlare är med och att vi alla drar åt samma håll. Det känns jättespännande, säger Johansson.