Dyrare öl i höst och vinter. Det kan vi nog räkna med efter den torra sommaren och den förväntat dåliga skörden av maltkorn.
Svensk malt lär bli en bristvara senare i år. Anledningen är förstås den långvariga torkan som påverkar skörden negativt. Skörden kommer att bli både mindre och ge lägre kvalitet på råvaran.
– Det blir mindre kärnor så bryggerierna måste använda mer malt för att få samma mängd öl, det kan också påverka hållbarheten på ölet, säger Dieter Nowack, inköpschef och ansvarig för kundförsörjning på Viking Malt till P4 Halland.
Priserna på malt har redan stigit med upp till 50 procent, och det leder förstås i sin tur till en dyrare slutprodukt, nämligen ölet.
– Malten från svenskt korn kommer att ta slut men i det stora hela finns det på världsbasis tillräckligt med råvaror för att producera malt. Öl kommer det att finnas, säger Nowack.
Enligt Lantmännens skördeprognos som släpptes för några dagar sedan går Sverige mot det sämsta skördeåret på 25 år.
Det bryggeri som vill ha svensk malt får alltså vara på hugget. Och dessutom räkna med att öppna plånboken.