När andra nya bryggerier satsar på lager för lokalbefolkningen eller neipa för nördarna går Wisby Ölverk sin egen väg. Bryggeriets huvudprodukt är gotlandsdricka.
Daniel Vestman var den som tog initiativet till Wisby Ölverk och han lockade även med sig Johan Berglund, Daniel Färnbo, Karl Nilsson i satsningen på ett bryggeri för gotlandsdricka för nåt år sen.
– Jag började läsa om gårdsbryggning för några år sen och när jag flyttade till Gotland fick jag upp ögonen gör gotlandsdricka, säger Daniel.
Enligt Daniel har det inte varit enkelt tidigare att hitta gotlandsdricka ens på ön.
– Man var tvungen att känna rätt bonde för att få tag på det. Det behövdes nån som plockade upp den och fick ut den till fler. Det har gjorts några försök men aldrig nån som riktigt gick in för det.
Gotlandsdricka är en traditionell hembryggd som utöver malt, vatten, jäst och ibland humle även innehåller enris, socker och på södra Gotland också honung.
Wisby Ölverk har inga egna lokaler utan hyr in sig hos Barlingbo i Visby, som inte bara släppt in dem utan även bistått med råd och tips.
– Barlingbo har varit väldigt hjälpsamma, jag har haft lite kontakt med dem innan och de var det första bryggeriet som jag kom att tänka på. Så vi frågade dem om vi kunde brygga hos dem på kvällar och helger. De svarade med frågan ”så du vill alltså starta konkurrerande verksamhet i våra lokaler?” Och när vi sa ”ja”, sa de ”Absolut!”. Så vi är tacksamma för att vi får hyra in oss där tills vi blir stora nog att skaffa egna lokaler, säger Daniel Vestman.
I bryggeriet har Wisby Ölverk ett eget bryggverk på 150 liter som plockas fram vid bryggning och en jäskapacitet på 650 liter. Men redan nu är kapaciteten för liten.
– Gotlandsdrickan rullar på mycket bättre än vi hade trott att den skulle göra. Det är ju lågsäsong här på Gotland och vi visste inte riktigt hur den skulle tas emot av lokala. Generellt brukar hardcoredrickarna vara skeptiska mot kommersiell gotlandsdricka, men den feedback vi har fått har varit väldigt bra. Folk tycker att den påminner om drickan från gården, säger Daniel.
– Vi producerar allt vi kan och ser redan att vi behöver expandera inför sommaren. Men vi får se hur vi hinner med och hur möjligheterna för det ser ut.
Men trots allt görs faktiskt inte bara gotlandsdricka på Wisby Ölverk.
– Målet är att utforska fler stilar av nordiskt gårdsbryggning, som sahti i Finland, och kornöl i Norge, sen finns det många varianter i Baltikum.
– Men vi har också släppt en vanlig folköl och i påsk släpper vi ett par folköl i samarbete med Coop och bandet Sagor och Swing, en pale ale och en syrlig öl. Och det kan bli fler musikaliska samarbeten i framtiden.
Än finns inte gotlandsdricka som folköl. Men det är på gång.
– Den kommer så fort vi prototypat den klar.