Skillnaderna mellan olika kommuner när det gäller provsmakningstillstånd fortsätter att variera. I Laholm får man inte ens släppa in allmänheten utan förbokningar.
Wessingekälla Brygghus har funnits i snart två år i Laholm kommun. När man i fjol ansökte om provsmakningstillstånd var förstås förhoppningen att kunna bjuda in allmänheten. Men så gick det inte alls.
– Det är tråkigt att det finns en lag som ger utrymme för så olika tolkningar, säger Johanna Högberg på bryggeriet.
När ansökningen hade skickats in kom först ett helt negativt svar, svaret man då fick sade att det inte var lagligt att servera öl alls vid bryggeriet. Därefter kom ett förslag där man skulle få servera fyra centiliter av varje öl.
– Då skrev vi ett brev till kommunen där vi framförde våra synpunkter. Till slut gick dom faktiskt vår linje, men vi måste ha föranmälningar och kunna visa upp en deltagarlista om de gör en tillsyn, säger Högberg.
Nyligen hade man sin första ölprovning där deltagarna hade föranmält sig. Men Högberg är inte nöjd med nuvarande läge, med tanke på att många kollegor kan släppa in allmänheten och servera 15 centiliter till alla vuxna. I Wessingekällas fall handlar det om max fem smakprover på vardera tio centiliter.
– Vi vet inte hur vi ska göra. Vi funderar på att överklaga, eller kanske söka ett nytt tillstånd till nästa år. Just nu är vi glada för det vi har fått, men det är synd att det inte blir samma regler för alla bryggerier, säger Högberg.
Frågan om provsmakningstillstånden har varit aktuell en längre tid. Frågan var till och med uppe i riksdagen, när en fråga ställdes till socialminister Annika Strandhäll (S). Hon ville då inte ta tag i frågan utan hänvisade till att den bästa kunskapen om detta finns ute i kommunerna.
Problemet med det är kanske att det blir allt mer tydligt att lagen tolkas på olika sätt av olika alkoholhandläggare.