De skulle behöva låna pengar för att ha råd med sina löner i pandemitider. Men utan lön får man inget omställningsstöd. Nu hoppas duon bakom Göteborgs Bryggerimuseum i stället på stöd från Kulturrådet.
Pubar och barer har haft ett besvärligt år efter att coronaviruset satte sina klor i Sverige. Men även besöksnäringen har haft det tufft.
För Göteborgs Bryggerimuseum har det varit ett utmanande år.
– I mars i fjol avbokades i princip hela vÃ¥ren. Sedan blev det lite bättre under hösten till det svartnade igen i november. Även konferenser har försvunnit och vi har inte haft mycket verksamhet alls sedan november, säger Marc Rothausen som driver museet tillsammans med hustrun Nina.
Intäkterna har knappt täckt de fasta kostnaderna och de skulle behöva låna pengar för att kunna ta ut lön. Det vill duon inte göra men då kommer nästa problem.
– Om vi inte tar ut lön har vi inte rätt till omställningsstöd. Vi fÃ¥r ingenting det här Ã¥ret, konstaterar Rothausen.
Även på många krogar finns det ägare som kan tänka sig att vara utan lön för att rädda sina företag, men att då straffas med att diskvalificeras för stöd blir förstås ett hårt slag.
– Politikerna har inte förstÃ¥tt hur entreprenörer driver företag. Jag är övertygad om att mÃ¥nga krögare ocksÃ¥ skulle kunna tänka sig att vara utan lön för att rädda sina företag.
Museet drivs av paret Rothausen helt utan stöd från kommunen eller via andra bidrag. Man har lyckats få muséet att klara sig sedan 2006 även om det varit tufft vid en del tillfällen. Nu har man ansökt om pengar från Kulturrådet. Hyresvärden har under en tid erbjudit en lägre lokalhyra, men så kommer det inte att fortsätta hur länge som helst.
Marc Rothausen pekar också på att bidragen i pandemitider inte är anpassade efter hur det fungerar på många mindre företag.
– Ibland tar vi inte ut nÃ¥gon lön alls, ibland kan vi ta ut en ganska hyfsad lön. Men det gÃ¥r inte heller ihop med ansökningarna för bidrag.
En stor del av den svenska bryggerihistorien handlar i dag om den moderna tiden och utvecklingen sedan 1990-talet. På bryggerimuseet går man tillbaka till 1800-talet och berättar hela historien om till exempel det klassiska ölet Carnegie Porter.
– Det är ingen annan i landet som jobbar med det här.
Rothausen tror inte att museet ska gå under, även om läget har varit tufft under det senaste året. Han tror att när vaccinet börjar att få effekt ska verksamheten kunna ta fart igen.
– Risken är att vi fÃ¥r dra ett streck även över 2021, men jag tror att vi kan fÃ¥ fart pÃ¥ verksamheten när folk vÃ¥gar gÃ¥ ut igen. Det kommer att finnas ett uppdämt behov.