Nya öl ska leda till en fortsatt debatt

Bildspel

Bild 1 av 3

Anders Westgerd och Dave Barrat ser fram att få ut de nya ölen, inte minst folkölet i dagligvaruhandeln.


 

Provocera men också sätta fingret på en viktig fråga. Det är målen för GIL när de tar fram öl tillsammans med Beersmiths. Nu kommer nya ölen Störd Stark och Stört Folk.

Beernews har tidigare i flera artiklar berättat om GIL, Göteborgskooperativet för Independent Living, som arbetar för att personer med funktionsnedsättning ska kunna leva ett så normalt liv som möjligt.

Ett sätt att sätta fokus på frågan har varit att ta fram olika öl.

Det blev en hel del uppmärksamhet när CP-ölet kom ut på marknaden för några år sedan, då i samarbete med Olle Andersson från O/O Brewing.

– Det ölet var en kommunikationsbärare och hjälpte till att avdramatisera våra frågor. Det blev samtal runt ölet, säger verksamhetsledaren Anders Westgerd.

Nu samarbetar GIL med Beersmiths i Göteborg och tidigare har ölet Retard, en New England-IPA, tagits fram och under året har två nya öl skapats. Lagern Störd Stark och IPA-n Stört Folk, en folköl,ska nu återigen skapa debatt utöver att det ska vara öl som alla andra.

– En av anledningarna till att vårt bryggeri finns är att vi vill ge tillbaka. Det här är ett perfekt samarbete för oss, säger Dave Barratt på Beersmiths.

Stört Folk blir första gången som de här ölen med sina budskap hamnar på hyllorna hos dagligvaruhandeln.

– Det gör att vi når en ny publik och det blir en ny kontaktyta i dagligvaruhandeln. Det är ett fantastiskt bra steg för oss, säger Westgerd.

Även etiketterna som är framtagna drar ögonen till sig och det är hela tanken.

– Vi ville ha speciella etiketter och att det ska få folk att tänka till, säger Barratt.

Humorn i namnen är tänkt att hjälpa till med att avdramatisera de frågor som handlar om funktionsnedsättningar, och att skapa en ölvärld som ser ika på alla människor.

– Allt fler har gjort krogen till sitt vardagsrum, vi vill också vara en del av det. Det är tabu för en del med alkohol och funktionsnedsättningar men det finns inget konstigt alls i det, säger Westgerd.