Två våningar ölglädje och ett eget bryggeri

Maria Gunnarsson är ansvarig både för restaurang och bryggeri.

Personerna bakom krogen som värnar den småskaliga svenska bryggerinäringen lite extra, ger sig nu in i hantverket själv. Restaurang Lådan har fått ett syskon: Tegellådan, som förutom restaurang och taproom också inhyser ett alldeles eget bryggeri.

Sedan 2017 har Stockholmkrogen Lådan stuckit ut genom att bara servera svensk hantverksöl – och det på 20 kranar. Lite skämtsamt har de kallat sig för ”bryggeribaren utan bryggeri”. När Lådan nu får sitt tredje krogsyskon blir det tvärtom – en bryggeribar fast med ett bryggeri.

 

– Vi är lite motvilligt expansiva och har blivit en kedja, fast inte som krogkedjor brukar vara, konstaterar Jon Widegren, grundare och ägare av Lådan.

 

Tegellådan ligger i den nya, och växande stadsdelen, Norra Djurgårdsstaden. På 650 kvadratmeter i ett gammalt tegelhus från förra sekelskiftet öppnar de nu restaurang, taproom och bryggeri – i två våningar.

 

– Det finns en nerv i att göra en så pass stor satsning i det nuvarande konjunktur- och ränteläget. Hantverksöl och street food lagad från grunden låter kanske väldigt 2014. Men, vi brukar säga att folk äter mat, inte trender, och vi ser hur våra befintliga verksamheter klarat sig väldigt bra, säger Jon Widegren.

 

Ansvarig för både restaurang och bryggeri är Maria Gunnarsson, en mångårig medarbetare som nu har utökat sitt ölkunnande genom att utbilda sig till bryggeritekniker.

 

– Att vi nu även får möjligheten att brygga vårt eget öl och göra vår tolkning av en modern bryggpub känns fantastiskt och helt i linje med Lådans fortsatta utveckling, säger Maria Gunnarsson.

 

Bakgrunden till satsningen är enkel, lokalen var helt enkelt för stor för att bara vara en restaurang. I ena delen av lokalen står nu därför Bottenvikens Bryggeri gamla bryggverk som de sålde till Lådan när de i sin tur köpte Morgondagens bryggverk.

 

– Snart kokar vi vårt första öl, och vi kommer att börja med det svåraste – att brygga ett ljust lageröl. Det är nervöst men samtidigt har vi så många bryggarvänner som vi kan ringa och få hjälp av så vi hoppas och tror att det kommer att gå bra, säger Maria Gunnarsson.

 

Tanken är att kunna erbjuda tre olika, egenbryggda öl, direkt från restaurangens serveringstankar. Utöver dem, finns precis som på Lådan också 20 oberoende kranar från andra svenska bryggerier.

 

– Vi köper in den öl vi själva gillar från de bryggerier som skapar den öl de själva gillar, snarare än efter en målgruppsanalys från en marknadsavdelning. Det betyder inte att ölen är svår eller knasig, utan bara godare och mer lokal, säger Maria Gunnarsson.

 

Inför öppningen har Lådan-gänget varit Sverige runt och bryggt collabs med några av de bryggerier som de har närmast samarbeten med. Det har blivit en modern lager med Omnipollo, en american pale ale tillsammans med Oppigårds Bryggeri, en dry stout med Keane Brewing, en New England-ipa med Svartbergets Bryggeri, ett mandarinfruktigt suröl med Elmeleven och en päron- och äppelcider med Brutes.

 

Precis som i köken på de andra restaurangerna blir Tegellådan också kravmärkt. Man följer WWF:s riktlinjer och köper så mycket som möjligt från små, svenska gårdsproducenter. På menyn står klassisk streetfood och det mesta görs från grunden, vilket innebär att de själva maler kött, bakar bröd och picklar grönsaker.

 

– Vi har alltid trott på enkelhet i kombination med kvalitet. Eller ambition utan pretention för att uttrycka det lite pretentiöst, utan pekpinnar. Våra gäster ska kunna njuta av en god måltid utan att behöva fundera. Folk äter inte värderingar, men de äter gärna friterat och då är det vårt ansvar att frityroljan är från Gunnarshög och att våra pommes är ekologiska, säger Jon Widegren.

 

Tegellådan öppnar nu på torsdag, den 21 mars, på Bobergsgatan 56 i Norra Djurgårdsstaden och håller öppet tisdag-söndag. Köket är öppet för lunch och middag, samt med brunch på helger. Utöver Tegellådan finns också Lådan på Kammakargatan samt säsongskiosken Parklådan i Vasaparken.

Foto: Erik Pousette och Björn Terring

 

Läs också: 

• 4 bryggerier som storsatsar i Stockholm