“Uppenbart att konsumenter luras”

Tvärtemot vad storbryggeriernas jurister och Systembolaget hävdar, är det viktigt för sex av tio ölkonsumenter att ett öl verkligen tillverkas på det ställe som ölets eller bryggeriets namn antyder. Det visar en undersökning som undersökningsföretaget Norstat har gjort på uppdrag av Beernews. 

I förra veckan skrev Beernews om ursprungsmärkning och att både storbryggerier och kontrollmyndigheter brister i frågan. Ett återkommande svar från både bryggeriernas jurister och Systembolaget är att dessa öl är varumärken och att konsumenterna förstår att produkterna inte är tillverkade på platsen som bär namnets öl. Men är det verkligen så?

För att ta reda på det har Beernews låtit undersökningsföretaget Norstat göra en riksrepresentativ undersökning med 500 svenska ölköpare. Idag presenterar vi de första resultaten som visar att miljontals konsumenter, tvärtemot vad bryggerierna och Systembolaget hävdar, faktiskt bryr sig och tycker att frågan är viktig.

Resultatet visar att sex av tio svenskar som köper öl på Systembolaget anser att om ett öl har en ursprungsplats i sitt ölnamn eller i sitt bryggerinamn – då är det också viktigt att ölet tillverkas i, på eller nära den stad, ort eller det geografiska område som namnet antyder. 59 procent anser alltså att det är viktigt och endast 15 procent anser att det är oviktigt. Om man översätter de 59 procent, som anser att detta är viktigt, till antal ölköpare i Sverige innebär det att fler än två miljoner personer i åldern 20-65 och som köper öl på Systembolaget, tycker det.

Björn Bernhardson, verksamhetsledare och grundare av den ideella konsumentföreningen Äkta Vara, kommenterar resultaten:

– Bryggerier har verkligen genomgått en förändring de senaste 150 åren. Förr var det tradition med geografiska namn på flaskan. Det har tillkommit flera hundra bryggerier de senaste decennierna och även bland de nya så är det vanligt att behålla traditionen med geografiska namn. Detta gör att de flesta nog förväntar sig att ölet har bryggts på platsen som står stort på flaskan. En del gör allt, för att undvika att, ens någonstans på etiketten, anget var ölet bryggts. Det borde vara lag på att det skulle stå på förpackningen var ölet är bryggt.

Undersökningen visar också att över hälften av svenska ölköpare blir negativa och mindre intresserade av att köpa öl som har en tydlig ursprungsbeteckning i ölnamn eller bryggerinamn när de får reda på att ölen inte tillverkas på eller nära platsen som namnet antyder.

I en del av studien får respondenterna se bilder på olika öl med ursprung i sina namn: Mariestads Export, Melleruds Utmärkta Pilsner, Arboga, Zeunerts Höga Kusten, Eriksberg, Sarek och Norrlands Guld. De får också information om att ingen av de sju produkterna tillverkas på den plats (eller i närheten av den plats) som anges i ölets namn. Konsumenten fick därefter svara på deras inställning till det faktumet och om det påverkade deras intresse av att köpa ölen.

Resultaten är tydliga och visar att 52 procent av de svenska ölköparna blir negativt inställda när de får reda på detta och 56 procent svarar att de blir mindre intresserade av att köpa ölen efter att det framkom att inget av listade ölen görs på platsen, eller i närheten av platsen, som namnet antyder. Om man översätter dessa svar till antal ölköpare i Sverige så innebär det att fler än två miljoner personer i åldern 20–65 och som köper öl på Systembolaget, blir negativt inställda och att det påverkar deras intresse av att köpa ölen.

Här är några citat från respondenter i undersökningen och hur de motiverar en negativ inställning:

“Det känns som att det är meningen att jag som konsument ska bli missledd att tro att jag utforskar en lokal produkt eller sponsrar något mindre bryggeri, men egentligen ingår allt i samma generiska konglomerat.”

“När ett platsnamn används falskt så undrar man vad mer de döljer. Dessutom finns det tillfällen då man kanske vill sponsra en viss plats ekonomiskt.”

“Falsk marknadsföring. Man kanske köper någonting för att stödja verksamheten i just det området / den staden, men man är vilseledd.”

“Eftersom det är positivt med närproducerat är det helt enkelt lögnaktigt lurendrejeri, man förfalskar för att tjäna pengar.”

Björn Bernhardson menar att det är påtagligt att många bryggerier vilseleder konsumenterna.

– Det är uppenbart att väldigt många konsumenter blir lurade av den här typen av märkning. Bryggerierna spelar på att ölet skulle komma från en viss plats, samtidigt som man gör sitt bästa för att dölja det egentliga ursprunget. Resultatet av undersökningen är ett underbetyg för kontrollmyndigheternas arbete på det här området. De måste ta den här typen av vilseledande märkning på allvar, säger han.

Undersökningen tog också reda på konsumenternas syn på att få generell information om vilken plats ölen görs på och av vilket bryggeri, oavsett om plats eller ursprung nämns på etiketten, i ölets namn eller ej. Resultaten visar att det finns en generell vilja bland konsumenterna att på ett enkelt och tydligt sätt kunna ta reda på var ett öl görs och av vilket bryggeri.  

• 43 procent av ölköparna tycker det är viktigt att de, på ett enkelt och tydligt sätt, kan se var (stad, ort eller geografiskt område) ett öl tillverkas. Detta gäller alltså oavsett om plats används i ölets namn eller ej. Endast 24 procent anser att det är oviktigt.

• 48 procent av ölköparna tycker det är viktigt att företaget bakom ett öl är tydliga och öppna med var (stad, ort eller geografiskt område) ölet tillverkas. Endast 23 procent anser att det är oviktigt.

• 48 procent av ölköparna tycker det är viktigt att de, på ett enkelt och tydligt sätt, kan se vilket bryggeri som tillverkar ölet. Endast 23 procent anser att det är oviktigt.

• 54 procent av ölköparna tycker det är viktigt att företaget bakom ett öl är tydliga och öppna med vilket bryggeri som tillverkar ölen. Endast 20 procent anser att det är oviktigt.

I Beernews nästa artikel om ursprung: Vet konsumenterna vilka bryggerier som står bakom några av Sveriges mest kända ölmärken? Och var tror de att dessa öl tillverkas?

Fakta om undersökningen: Undersökningsföretaget Norstat har på uppdrag av Beernews genomfört 500 intervjuer med allmänheten 20–65 år som köper öl på Systembolaget. Urvalet är riksrepresentativt och undersökningen genomfördes i vecka 13-14 2025.


Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.