Ja till gårdsförsäljning, det är beskedet från regeringens utredare Elisabeth Nilsson i en debattartikel i DN.
Redan för en månad sen avslöjade Johan Håkansson från Sveriges Oberoende Småbryggerier att utredningen skulle förorda gårdsförsäljning. Nu bekräftas det av regeringens utredare Elisabeth Nilsson.
– Jag bedömer att vi med detta förslag har hittat en modell som har en stabil förankring i EU-rätten, grundas på en gedigen folkhälsoanalys och balanserar de olika intressena som finns, skriver hon i debattartikeln.
I korthet går förslaget ut på att gårdsförsäljning får bedrivas om följande villkor uppfyllts:
• Efter tillstånd från kommunen av den som hantverksmässigt och småskaligt tillverkar alkoholdrycker samt av den som odlar druvor för vintillverkning.
• Endast i samband med ett studiebesök eller en föreläsning som har anknytning till alkoholdrycken.
• Med maximala försäljningsvolymer om 0,7 liter spritdryck, 3 liter vin, 3 liter andra jästa drycker och 3 liter starköl till varje enskild person och besök.
Dessutom får årsproduktionen vara max 75 000 liter spritdryck, 500 000 liter jästa drycker med upp till 10 volymprocent alkohol eller 200 000 liter jästa drycker med mer än 10 volymprocent alkohol.
Utredaren föreslår också att gårdsförsäljningen ska tidsbegränsas i sex år för att ge tid att utvärdera reformen.
– Alla kommer inte att vara nöjda med alla delar i betänkandet. Vissa kommer vilja ha mindre och andra mer. Men jag hoppas att förslagen som vi i dag lämnar till regeringen kan ta frågan om gårdsförsäljning från debattsidorna till verklighet, och bidra till att stärka den svenska dryckesnäringens viktiga roll i besöksnäringen, skriver Elisabeth Nilsson som avslutning på debattartikeln.