Vägskäl ledde till fortsatt ölsatsning

Bildspel

Bild 3 av 9

Lokalerna är ganska stora och gör det smidigt att brygga öl.

De kom till ett vägskäl och bestämde sig för att satsa. Nu är det två varumärken som gäller för trion Jesper Jemtehed, Love Brande och Fredrik Ståhl.

Bryggeriet startades 2012 under namnet Jemtehed & Brande. Det namnet lever kvar, men numera brygger man även öl under varumärket Östersunds Nya Ångbryggeri.

– Tanken är att vi ska göra lite mer volymbärs under Östersundsnamnet och Jemtehed & Brande ska vara lite mer limiterade utgåvor, säger Jesper Jemtehed.

Han var med och grundade bryggeriet som numera brygger sina öl i en ganska stor lokal i Brunflo, strax söder om Östersund. Satsningen gjordes tillsammans med Love Brande, och nu finns även Fredrik Ståhl med som delägare.

– Vi kom till ett vägskäl för några år sedan. En hobby är bara kul i en viss utsträckning. Men. Vi bestämde oss för att göra ett seriöst försök och flyttade till den här lokalen i Brunflo.

Där har man samhällets enda alkoholtillstånd när man serverar öl vid bryggeriet med jämna mellanrum. Bland annat hade man i somras en releasefest för det öl som gjordes tillsammans med rockprofilen Dregen.

– Det blev bra och där nådde vi även folk som inte är så ölnördiga. Vi hoppas på att kunna exportera det ölet också, säger Jemtehed.

De tre jobbar alla på deltid i bryggeriet och har andra jobb vid sidan av. Jesper Jemtehed är sjuksköterska och åker till Norge för att jobba en period varje månad.

– Det blir mycket ensamarbete på bryggeriet när vi har det så, det kanske vore bra om vi hade någon här på heltid.

Fredrik Ståhl är sist in i gänget och det är han som gör de flesta recepten. Cirka 40 000 liter öl bryggdes det i fjol och målet är att öka den produktionen.

– Systembolaget har gått bra för oss , men samtidigt dog allt med restauranger under en period så vi får se var vi landar.

Ett spännande projekt görs med Vattudalen Whisky i Strömsund. Där har en stout blivit till whisky och det ska dessutom bryggas en välhumlad india pale ale som sen destilleras och blir till ett brännvin.

– Stouten ligger redan på fat och vi gillar att jobba med Vattudalen. Jag hoppas att det kan bli fler sådana projekt, säger Jesper Jemtehed.

Även om trion vill brygga mer öl är det i dag ingen av dom som är riktigt intresserad av att vara där på heltid. Upplägget med att även ha andra jobb verkar passa bra.

– Det känns kul med variation. Bryggeriet är mer en industri i dag och den bästa tiden med en sådan satsning är egentligen den första. Vi kör nog på så här, men kan tänka oss att satsa mer på vårt taproom. Det uppskattas när vi har öppet och det händer något här.