Ales for ALS skapades för att bekämpa den svåra sjukdomen. Nu ska ett sådant öl bryggas hos Bryggverket i Umeå och alla intäkter går till kampen mot ALS.
ALS står för Amyotrofisk lateralskleros och är en sjukdom som leder till att de nervceller som styr kroppens muskler sakta förtvinar. Forskare jobbar för fullt med att hitta botemedel och det var därför som Ales for ALS skapades i USA.
Nu hoppar Bryggverket i Umeå på och gör en folköl där alla intäkter ska gå till forskning och stöd till anhöriga.
– Vi valde en folköl för att man ska kunna beställa direkt från oss. Det är redan stort intresse och vi har bland annat en ICA-handlare i Malmö som köpt tio flak trots att ölet inte är bryggt, säger Patrik Hellström på Bryggverket.
Ölet ska bli en välhumlad session-IPA i västkuststil. Humlen kommer från Yakima Chief som också är med och sponsrar Ales for ALS. De har tagit fram två humleblandningar som deltagande bryggerier kan välja mellan. Humlen är gratis, kravet är att en dollar per pint går tillbaka till projektet.
– Vi kommer att ha större marginal på det här ölet, och resterande pengar går till olika anhörigorganisationer i Sverige, säger Hellström.
Idén till projektet kommer från Erica Stenberg, forskingssjuksköterska som jobbar i ett team med att hitta botemedel mot ALS. Hon är gift med Albin Stenberg som jobbar på Bryggverket.
– Jag har en kollega som googlade och hittade Ales for ALS. Jag bad Albin att prata med Patrik men sedan pratade jag nog själv med Patrik innan Albin hann göra det. Jag är jätteglad att de vill vara med, säger hon.
Erica Stenberg konstaterar att det i dag inte finns något botemedel mot ALS, men att jobbet går framåt.
– Vi har kommit mycket närmare under de sex år som jag jobbat med den här frågan. För 20 år sedan såg det lika dystert ut med MS, men där har man mycket bättre prognoser i dag. Dit ska vi nå även med ALS.
Humleblandningen som Bryggverket beställde består av en rad spännande humlesorter. Fördelningen till ölet ser ut så här:
Citra 30 procent
HBC 620 25 procent
Mosaic 20 procent
HBC 344 15 procent
Talus 5 procent
Sabro 5 procent
– Jag tycker absolut att fler svenska bryggerier ska gå med i det här. Forskning är kostsamt och vi vill hitta en lösning, säger Erica Stenberg.