Det finns åtminstone två bryggerier i USA med namn som anspelar på svenskar. Mad Swede Brewing Company och Angry Swede Brewing Company. Vi har pratat med dem för att får reda på vad det är med svenskamerikaner och ilska.
Mike Olinger är uppvuxen i svensktrakterna i Minnesota, men driver sen i våras bryggeriet Angry Swede Brewing Company i Missouri. St Joseph för att vara exakt och han låter inte så arg på telefon.
– Min mor har svenskt ursprung, jag har ett stort skägg och kallas The Swede. Sen var jag stressad och olycklig i det jobb jag hade, så det blev The Angry Swede som ett skämt.
Även ölen anspelar på det skandinaviska ursprunget med namn som Yggdrasil Blonde Ale, Mjolnir Stout, Foggy Fjord IPA och Cranberry Swedish Sour.
– Vi har lite roliga namn som baseras på skandinaviskt mytologi för att visa våra rötter. Sen har jag faktiskt bryggt öl med norsk kveikjäst. Den var fantastisk och det blev en av bäst säljande öl.
Mikes mor mormors föräldrar kom under namnet Pettersson från Jönköping till USA i slutet av 1800-talet. Han har även en del kopplingar till Norge på sin fars sida. Men han har aldrig varit i Sverige.
– Närmast har varit Tyskland och Skottland, men jag skulle gärna åka till Sverige – det är på min att göra-lista.
Kanske läge för nåt svenskt bryggeri att bjuda honom på collab i Sverige? I dag är hans kännedom om svenska bryggerier liten.
– Jag vet bara att det är svårare att starta bryggerier i Sverige. Det är mycket mer reglerat än det är här.
Innan Mike startade bryggeriet var han hembryggare, men hann bara med sex sju batcher innan han blev professionell.
– Jag hade stor nytta av att ha jobbat med bakterier och jäst och var van att arbeta med den typen av utrustning.
Angry Swede Brewing Company ligger i en gammal bank från 1920-talet, som Mike hyr av sina föräldrar. Där har de också en restaurang som säljer bryggeriets öl. Men det är ingen stor produktion. Han beskriver det själv som ett nanobryggeri och räknar med en årsproduktion på ungefär 2500 liter.
Mad Swede Brewing ligger inte vare sig i Missouri eller Minnesota, utan i Boise, Idaho. Även en av dess delägare, Jerry Larson, har svenska rötter. Hans förfäder emigrerade en gång från Göteborg, berättar den andra delägaren Susie Larson.
Men i det fallet betyder inte Mad arg utan snarare galen som i galen vetenskapsman och anspelar på Jerrys trettioåriga hembryggarkarriär.