Att bli inlåst i en källare brukar inte vara så trevligt.
Men det finns undantag. Akkurats ölkällare till exempel.
– Vi har runt 13000 flaskor sparade, säger ägaren Stene Isacsson.
Det råder ingen tvekan om att Akkurats ölkällare är bland de bästa i världen. Inte minst om du gillar lambic. Folk vallfärdar från stora delar av världen för att bläddra i Akkurats cuvee-lista och köpa en eller några rariteter.
– Framför allt i USA har lambic blivit väldigt stort. Vi har en hel del amerikaner här, säger Isacsson.
Allt började i samband med att Akkurat öppnade på Hornsgatan i Stockholm 1995. Tillsammans med dåvarande ägaren Rune Bohlin och kollegan Jörgen Hasselqvist började Isacsson att resa runt i Belgien.
– Vi hade hört talas om Kulminator i Antwerpen, och det var ett häftigt ställe. Det första vi köpte var en låda med blå Chimay och sedan började vi att leta gammal bärs i hela Belgien.
Dom fick tillgång till ett rum i källaren under Akkurat och där fylldes det på med öl i ganska snabbt takt.
– Allt var så outforskat då och vi köpte en hel del på chans.
Nu har det ändrats och Akkurat köper bara in färsk öl för att sedan lagra det på egen hand.
– Då vet vi att ölet har behandlats på rätt sätt från första början. Jag är väldigt kräsen och vi försöker alltid hålla en hög standard på allt här, säger Stene Isacsson.
2001 blev han en av delägarna till Akkurat, och då fick också de lagrade ölen större utrymme.
– Ett större rum blev ledigt i källaren. Till skillnad mot det gamla rummet där allt var kylt fick vi nu inglasade kylar.
Lambic är förstås en passion för Stene Isacsson och övriga på Akkurat. Han fick tidigt goda kontakter med bland annat Cantillon, och det var under en tid när lambic inte alls var så populärt som i dag.
På frågan om hur mycket öl som köps in i dag skrattar han till:
– Så mycket som vi får plats med. Det blir ganska mycket och gärna lite exklusiva grejer.
En rundvandring i källaren är en högtidsstund för den som gillar öl. Utmed väggarna ligger öl som är både ovanlig och lagrad under lång tid. Allt är strukturerat för att det ska vara enkelt att hitta.
– Fast det tar ändå tid. Källaren ligger fem våningar under baren. Beställer någon något lagrat är du borta från baren i tio minuter, säger Isacsson.
Han säger att det var länge sedan han räknade flaskorna i källaren. Men han uppskattar att det finns närmare 600 olika ölsorter och kanske totalt 13000 flaskor i källaren.
Under de här åren har det också varit tydligt vilka trender som råder. Vissa tider försvinner en del öltyper snabbt, för att sedan inte alls vara populärt några år senare.
– När vi köpte Thomas Hardy runt 2003-2004 blev det stående länge. Men nu säljer det mycket bättre. Och i bland säljer öl mycket fortare än vi hade trott.
Ett ”problem” är när en viss typ av öl börjar sälja slut. Isacsson ser gärna att det blir några flaskor kvar av varje öl och varje årgång.
– Vi vill ju ha det mesta kvar, det är bra marknadsföring för oss.
Efter en rundvandring i källaren är det svårt att inte vara riktigt sugen på en lagrad lambic. Ölkällaren på Söder i Stockholm är definitivt en av världens bästa.
Innan intervjun tar slut frågar jag om vilken som är Stene Isacssons absoluta favoritöl.
– Jag får alltid den frågan, vad som varit dyrast eller vad som är godast. Men det går inte att säga vad som är godast. Det är lite som att välja mellan sina barn.