Svenska största humleodling är på väg att växa fram i Värmland. Fullt utbyggt ska den innehålla 6000 olika plantor.
Det dyker upp allt fler humleodlingar i Sverige, men de flesta är ganska små. Så här långt har Korngården i Skåne varit störst med sina cirka 1500 plantor. Men nu görs en satsning på en annan nivå av Wermlands Humle.
– Vi siktar på att använda tre hektar för detta, men i nuläget är vi inte i närheten av det, säger Sven-Erik Fritiofsson, som är en av tre personer bakom satsningen.
Målet är att växa successivt och att nå maxkapacitet om två till tre-år. För två år sedan startade Fritiofsson verksamheten i liten skala, men nu är ambitionen en helt annan.
– Vi vill profilera oss med en lokal produkt och funderar även på att göra odlingen ekologisk, säger han.
Att odla humle i Värmland är inget problem, även om de flesta humleodlingar finns längre söderut.
– Så länge vi håller oss till svenska humlesorter är det inga problem. Vi har provat med en del utländska också, men de mognar så sent att vi inte hinner skörda. Efter en ordentlig frostnatt är det för sent, säger Fritiofsson.
Målet är att förse lokala bryggerier i Värmland med humle och det har redan funnits en hel del kontakter som varit positiva.
– Vi har pratat med tio-femton olika bryggerier och alla är intresserade. Sedan återstår det att se om de är det även när vi ska ha betalt för humlen, säger Fritiofsson med ett skratt.
Det byggs också upp en anläggning som ska kunna hantera den skördade humlen. Bland annat har man precis beställt en pelletsmaskin.
– Så här långt har vi sålt kottar till bryggerierna, men de flesta vill ha pellets så då får vi lösa det, säger han.
Han säljer förstås även humle även utanför Värmland på sikt, och med över 300 aktiva bryggerier i Sverige är detta en sund tid att satsa på just humle.
– Det är sanslöst vad det händer grejer hela tiden. Det verkar ju finnas en marknad för dom alla, många göra bra öl och folk är beredda att betala lite mer för den kvaliteten, säger Fritiofsson.