Vartannat bryggeri i Sverige kan tvingas lägga ner på grund av corona-krisen. Det tror Johan Håkansson, ordförande i Sveriges Oberoende Småbryggerier.
Håkansson har haft kontakt med olika bryggerier under den senaste tiden och konstaterar att läget är riktigt mörkt.
– Jag tror absolut att så många som hälften av bryggerierna kan försvinna. Läget blir extremt för de bryggerierna som fokuserat på att sälja till restaurangbranschen, säger han.
Systembolaget är i dag den enda chansen att ha en vettig försäljning av sina öl. Men inte eller där säljer ölen bra för alla.
– De mindre bryggerierna har nog snarare minskat sin försäljning även om man kan få någon butik extra, säger Håkansson.
Han och föreningen har jobbat hårt för att få till politiska förändringar för att underlätta för bryggerier. Frågan om lägre alkoholskatt för mindre bryggerier har varit den hetaste under 2020, men där har finansminister Magdalena Andersson (S) tydligt markerat att någon förändring inte är aktuell.
Det är ett tufft besked för svenska bryggerier i corona-tider, inte minst då i princip alla andra EU-länder har en differentierad skatt.
– Bryggerierna har det inte lätt, det är små marginaler redan från början. Om det inte finns något att ta av när det är tufft så kan det bli så att man lägger ned verksamheten, säger Håkansson.
Han konstaterar att de fasta kostnaderna kan bli avgörande för om ett bryggeri ska klara sig.
– Om man till exempel har en hyra för en lokal så kan det gå snabbt att hamna i problem. Om man brygger hemma i garaget går det kanske lättare att vila verksamheten och köra i gång igen när det här är över.
Sveriges Oberoende Småbryggerier har beslutat att slopa inträdesavgiften för nya medlemmar under året, och målet är att bli fler bryggerier som då tillsammans kan ha en starkare röst. Kampen för en differentierad alkoholskatt ska gå vidare trots den senaste motgången.
– Kanske behövs en sådan hjälp ännu mer när det här är över och man ska jobba med att återställa verksamheterna, säger Håkansson.