Bildspel
Ola Holm och Soheila Lashgary köpte en vingård i Spanien. Nu produceras även öl med massor av druvor och det blir Sverigepremiär på All In Beerfest.
Vin har varit ett intresse genom hela livet, och det har blivit en hel del vinsatser som stått och puttrat i hemmet genom åren. Men det var när Ola Holm träffade Soheila Lashgary som det tog fart på riktigt.
– Hennes familj odlade druvor i Iran för att tillverka bland annat druvjuice. När jag berättade att det var en dröm för mig att starta en vingård sade hon att vi skulle göra verklighet av det, berättar han.
Vingården köptes 2012 och ligger utanför Requena, inte så långt från Valencia i Spanien. Den bär namnet Casa Amytis och inledningsvis fick man stor hjälp av Armando Carrion, som stannade kvar under en period. Gården är elva hektar stor. Från början odlades det druvor på två av de hektaren, men nu är odlingsytan sex hektar.
När druvorna är skördade körs de till Bodegas Cueva som drivs av naturvinsprofilen Mariano Taberner. Där blir druvorna till vin.
– I år blir det cirka 10 000 flaskor vin för oss. När plantorna är fullvuxna kommer vi att producera cirka 20 000 flaskor, säger Ola Holm.
Men numera handlar det inte bara om vin. Hans druvor blir också till öl hos Mariano Taberner. Det hela började som ett experiment och längs vägen har flera personer från Eskilstuna Ölkultur varit på plats för att hjälpa till. De två öl som ska serveras på All In Beerfest blir de första som serveras i Sverige.
– Ett av ölen är gjort med 30 procent druvor, det andra med 80 procent. Ölen har dessutom legat på vinfat och man kan väl säga att det är en blandning mellan öl och vin. Det är lite åt det belgiska lambic-hållet fast med mycket druvor. Det ska bli spännande att se vad folk tycker, säger Ola Holm.
Om responsen blir bra kan han tänka sig att sälja ölet till restauranger i Sverige. Han konstaterar att svenska och spanska öldrickare har lite olika inställning till vad som är en god öl.
– Svenskar vill ha mer humle än spanjorer.