Vinland storproducent och storimportör av öl

Att Tyskland producerar mest öl inom EU är ingen skräll. Men att ”vinlandet” Spanien kommer tvåa på listan samtidigt som man är det land inom EU som importerar näst flest liter öl överraskar kanske desto mer.  

Inom EU producerades under 2023 totalt 32,5 miljarder liter öl. Det är en minskning med fem procent jämfört med 2022, enligt EU:s statistikorgan Eurostat, vars uppgift är att sammanställa och redovisa officiell statistik för unionen och dess medlemsländer. 

Tyskland är det EU-land som producerar mest öl. Där bryggdes hela 7,2 miljarder liter under 2023, vilket motsvarar 22,3 procent av den totala ölproduktionen inom EU. Möjligen är det något mer förvånande att det näst mest ölproducerande landet inom EU är Spanien. Spanjorerna stod nämligen för en produktion på 4 miljarder liter öl under 2023, som motsvarar 12,4 procent av EU:s totala ölproduktion. Även tredjeplatsen kan tyckas något överraskande. Den innehas av Polen, som producerade 3,5 miljarder liter öl förra året. 

På delad fjärde- och femteplats hittar vi två lite mer väntade länder: Belgien och Nederländerna, där det bryggdes runt två miljarder liter i vardera land.  

Nederländerna är för övrigt det land inom EU som har den största exportören av öl. Enligt Eurostat exporterade holländarna hela 1,8 miljarder liter av sin ölproduktion. Tvåa på samma lista hamnar Tyskland och Belgien med en export på omkring 1,4 miljarder liter vardera.  

Det land som importerade mest öl inom EU 2023 var Frankrike med 0,9 miljarder liter. Efter Frankrike följde Italien och Spanien – tre länder som traditionellt förknippas med vin. Att Spanien placerar sig topp-tre som producent och importör av öl får därmed anses anmärkningsvärt, trots landets befolkning på omkring 48 miljoner och en minst sagt omfattande och – säger våra fördomar – öltörstande turism.

Det land som utanför EU exporterar mest öl till unionen är det förra medlemslandet Storbritannien. Storbritannien var även det land utanför EU som importerade mest öl från unionen. 22,8 procent av EU: totala ölexport gick till de brittiska öarna. 

Ytterligare stora importörer av europeisk öl är USA, Kuba och Kina. Samt Ryssland…

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.