På En öl & whiskymässa fördjupar sig Fredrik Berggren och Tobias Janius från Beernews i svensk ölkultur och syrlig öl. Nu har du chansen att hänga på och prova öl tillsammans med två av Sveriges mest erfarna provningsledare.
I ett hav av sorl, folkmyller och utställare erbjuder provningarna på En öl & whiskymässa den 25–26 april en avslappnande och lugn stund med både goda öl och lika goda historier. Beernews anordnar två provningar där två av våra ölexperter, Fredrik Berggren och Tobias Janius, fördjupar sig i två av sina favoritämnen; modern svensk ölhistoria och syrligt öl.
– När man får bakgrund, kontext och berättelser kring det man dricker, händer något. Det ger en helt annan upplevelse än att bara smaka på egen hand, säger Tobias Janius.
Fredagens provning, ”Ölen som format den moderna svenska ölkulturen” är en resa med fem öl och fem nedslag i den svenska ölhistorien – från mitten av 1990-talet fram till nutid.
– Vi har valt ut fem öl som på många sätt format den svenska ölkulturen. Det handlar inte bara om ölen i sig, utan också om människorna bakom och hur de har inspirerat många andra bryggerier, både i Sverige och utomlands, säger Tobias Janius.
Ett öl som de till exempel serverar är Kaggen Stormaktsporter från Närke Kulturbryggeri, ett öl som både har utsetts till världens bästa stout, och världens bästa öl alla kategorier. De andra ölen hålls hemliga tills det är dags att provsmaka.
– Poängen är att visa hur vi hamnade här med hundratals svenska bryggerier och ett utbud av öl som var otänkbart för trettio år sedan, säger Fredrik Berggren.
Lördagens provning har temat ”Syrlig öl, en modern trend med lång historia”. Här guidas besökarna igenom olika stilar av syrlig öl – från traditionella lambic från Belgien till moderna svenska tolkningar av suröl som smaksatts med frukt, bär eller båda delarna.
– Många har en bild av suröl som en smak man antingen älskar eller hatar. Men det finns en enorm bredd. Inte bara olika grader av syrlighet, utan det finns så mycket mer att upptäcka, säger Tobias Janius.
Fredrik Berggren håller med:
– Ofta är det så att man inte hittat rätt syrlig öl än. Den här provningen kan verkligen öppna dörren för många.
De välkomnar också inbitna surölsälskare som vill fördjupa sig ytterligare och få nya perspektiv på smakerna, stilarna och ursprungen. Samtidigt är en provning också ett välbehövligt avbrott från bruset på mässgolvet.
– Ljudnivån inne på mässan kan vara ganska hög. Att då slå sig ner i en lugn sal och prova några goda och intressanta öl, det är en skön kontrast som många uppskattar. Många som går på sin första mässprovning säger samma sak – ”det här borde vi ha gjort tidigare”, säger Fredrik Berggren.
VINN BILJETTER
Tävlingsuppgift: Vilket år lanserades Beernews som Sveriges nyhetssajt för öl?
Skicka svaret och ditt namn till kontakt@beernews.se senast 23 april. Vi drar 2 vinnare bland alla som svarat rätt. Ange vilken dag du skulle vilja besöka mässan.
1 vinnare får:
• 2 entrébiljetter till En Öl & Whiskymässa, Göteborg
• 2 platser på provningen Ölen som format den moderna svenska ölkulturen
• Fredag 25 april, 17:00-18:00, sal E3
1 vinnare får:
• 2 entrébiljetter till En Öl & Whiskymässa, Göteborg
• 2 platser på provningen Syrlig öl, en modern trend med lång historia
• Lördag 26 april, 13:00-14:00, sal E2
Lycka till – vi ses på mässan!
–
Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.
