Vört reser sig ur askan efter sina föregångare

Två män står framför mat

Hans Nyström och Melker Andersson är de som främst sätter sin prägel på nya Vört Gastrobryggeri. Foto: Foto: Mattias Bardå

Som en Fenix reser sig nu något nytt ur askan som först Monks och sen Bryggeri Munkbron lämnat efter sig i Gamla Stan i Stockholm.

Vört Gastrobryggeri är namnet på den nya restaurang som öppnar på Lilla Nygatan 2 i Stockholm idag. Det är en adress med anor i ölkretsar. Där fanns Monks tidigare, och när Monks fick problem med myndigheterna 2017 flyttade Bryggeri Munkbron – Brasserie & Bar i stället.

Det var en satsning som bland annat Hans Nyström låg bakom. I slutet av 2019 tyckte Hans att de börjat få bra snurr på verksamheten. Ölen funkade bra och de såg ljust på framtiden.

– Men i mars kom pesten. Vi blev extremt drabbade och det enda som räddade oss var vår hyresvärd. Han räddade oss genom att inte driva in hyrorna, säger Hans Nyström.

Hyresvärden var Carl af Petersens, en person som skulle komma att bidra i väldigt hög grad till det som öppnar idag.

För det är inte längre Munkbron. Det är inte ens samma bolag längre. Men Hans Nyström är fortfarande med och han har fått vara med på en dramatisk resa.

Det var tack vare Carl af Petersens som de kunde driva stället vidare under 2020, trots att pandemin ryckte undan kundunderlaget.

– Carl räddade oss genom att inte driva in hyrorna, men det byggde upp en skuldmassa och vi kom allt närmare balansräkningen. I samband med det förlorade jag min mamma till corona och jag var inte helt tillräknelig. Så vi stängde dörrarna och försökte övervintra, berättar Hans.

När situationen för Munkbron blev ohållbar sent på året 2020 var ändå Carl af Petersens villig att ge det en chans till. Men något måste hända.

– Han sa att det som saknades var krögarkompetens. Vi måste få upp snittnotorna och få det att gå runt. Och jag och de andra ägarna var tvungna att ställa aktier till förfogande för att få in en ny kraft. Att det var bättre att ha mindre av nåt bra än 100 procent av en konkurs.

Man som står framför bryggeriutrustning.

Hans Nyström i bryggeriet på Vört Gastrobryggeri. Foto: Mattias Bardå

Därmed började jakten på finansiärer och även om det inte gick så bra så hittade man något annat väldigt bra.

– Vi gick ut på marknaden mitt under brinnande corona. De kom en hel del oseriösa aktörer, men så fick jag kontakt med Melker Andersson. Han är i min åsikt vår främsta krögare.

Melker Andersson driver ett antal resturanger i Stockholm och har en diger meritlista: Årets kock, kocklandslaget, kock-VM med mera.

– Han kom in som konsult och presenterade vad han ville göra. Han hade tagit fram ett matkoncept som inte fanns i Gamla Stan. Vi kallar det Smörrebröd 2.0 och det är nåt helt annat än traditionellt smörrebröd.

Fast ett bra koncept räckte inte. Det behövdes finansiering också och på det fronten blev det reträtt. De finansiärer som visat intresse visade inga pengar.

– När vi upptäckte att de inte var seriösa meddelade vi Carl det, vi hade inte kapitalet. Men då sa han att han kunde tänka sig att gå in mot ett ägande på villkor att jag stannade kvar och att Melker slutförde sitt jobb med konceptet.

– Det var ju helt fantastiskt! Magiskt att ha med hyresvärden. Jag har haft med honom att göra i sju år och det är en av de mest rakryggade personer jag har träffat. Han är hård och av den gamla skolan, men hans ord är värda sin vikt i guld.

Melker Andersson och Carl af Petersens träffades. En och en halv timma senare var de överens. Nästa steg var banken, som tyckte att lösningen var bättre än konkurs och kreditförlust.

Fast riktigt så enkelt blev det ändå inte. De spekulanter som visat intresse tidigare gav inte upp. De ansåg sig har rätt till aktierna och en rättsprocess hotade. En process som Carl af Petersens inte hade det minsta intresse av att bli inblandad i.

– De hade inte betalat, men ansåg ändå att de hade rätt till aktierna. Och påstå kan man ju alltid göra. Vi pratade med jurister, som sa att det enda säkra var att avsluta.

Så de lät det gamla bolaget glida in i en konkurs. Och Carl af Petersens gick efter en kortare betänketid med på att vara med i ett nytt bolag i stället. Med konkursen försvann de pengar som Hans och de andra gamla aktieägarna stoppat in i det gamla bolaget, men nya pengar kom från af Petersens.

– Carl har kapitaliserat företaget, sen gick banken med på att flytta över krediten för bryggverket och annan bryggeriutrustning till det nya bolaget.

Där står de i dag, men mycket har hänt på Lilla Nygatan 2 sen dess. Interiören har rivits ut och ny stoppats in.

– Det ser helt annorlunda ut. Vi har ett satellitkök bredvid baren och kockarna lagar mat inför gästerna. Ingen som varit på Munkbron kommer att känna igen sig. En del kanske saknar det gamla, men i det långa loppet tror jag att de inser att det här är bättre.

Smörrebröd

Melker Anderssons Smörrebröd 2.0. Foto: Mattias Bardå

Och konceptet Smörrebröd 2.0 på Vört Gastrobryggeri är redo för premiär, även om konceptets skapare Melker Andersson inte är helt förtjust i namnet.

– Smörrebröd var ett arbetsnamn och han skulle hitta på ett bättre namn senare. Nu får det heta det, men det är inte remouladsås och kokta ägg; det är väldigt lite bröd och väldigt mycket mer mat. Melker har gjort ett fantastiskt jobb!

Maten på menyn är modulär och modern med mindre rätter där tre rätter motsvarar en traditionell varmrätt.

Vad gäller egen öl så finns inte så många än. Vid premiären finns fyra egna öl på tapp och Hans av hänsyn till bryggverkets tyska ursprung inte vågat ströva allt för långt från de centraleuropeiska traditionerna.

– Jag tyckte att jag fått till lagerölen bra på Munkbron. Det var acceptabelt och jag vill komma tillbaka dit och bättre. Målet är att brygga den bästa lager som serveras på plats i Stockholm. Det kanske är lite uppkäftigt och jag får väl äta upp det, men jag vill brygga rent, snyggt och drickbart. All respekt för Omnipollo och liknande bryggerier, men jag är inte intresserad av att vara ett sämre Omnipollo. Öl är mat, jag vill inte göra det allt för konceptuellt.

Monks är borta och ävenså Bryggeri Munkbron och med det en massa pengar för Hans Nyström. Ändå är han glad idag.

– Oavsett allt som har hänt är det här optimalt. Man kan inte önska sig en bättre kompanjon än Carl. Jag är jättenöjd.